Tuesday, December 30, 2008

Uyku-13 Gündüz Uykusunda Ne Yapıyorum?

Bence oturtması en zor olan gündüz uykusu. Bebek biraz sosyalleşmeye başlayınca, etrafta eğlenceli şeyler oluyorsa, uykuya dalmak istemeyebiliyor. Bu yüzden bu konuda çok azimli olup, hergün aynı saatte yatırmaya çalışmak lazım. Uyumuyorsa da çok direnmeyip, demek uyumayacaksın diye almakta fayda var. Yoksa gereksiz bir sinir savaşı olur.

Bizim gündüz uyku rutinimiz şöyle:
Alp genelikle 7:00 veya 7:30 gibi uyanmış oluyor. 8:00'de süt saati, sonra da aktivite. Saat 9:30'a kadar böyle gidiyor. Hava güzelse dışarı çıkartıyordum ama artık uykudan hemen önce çıkartmayı bıraktım. Şöyle bir sakıncasını gördüm: Pusette erkenden uykuya geçiyor. Sonra da eve gelince gözlerini açıyor, bir daha da uyumuyor. Bu yüzden, eğer uykuya dalarsa, uyumasını istediğiniz süre kadar pusette gezdirmelisiniz ya da uyumasını bir şekilde engelleyip eve gelmelisiniz. Arası olmuyor. (Olan bebekler eminim vardır..) Pusette 15 dakika kestirdiği zaman, derin uykuya geçiyor ve bu bebeğe yeterli geliyor. Eve gelip yatırınca da uyumuyor. Bunu keşfettiğimden beri Alp'in uyku saatleri civarında onu pusetle çıkartmıyorum. Sling de aynı şekilde.

Saat 9:30 civarı, Alp'in yüzünde uyku işaretleri arıyorum: Esneme, gözlerini ovma, yüzünü omzuma sürtme, mızmızlanması.. Bunlar bazen 10:00'a doğru da oluyor, ben işaretleri bekliyorum. Zorla 9:30'da yatırmıyorum çünkü o zaman da nasıl olsa ancak uykusu tam gelince uyuyor, aynı şey oluyor. Ona daha önce belirlediğim anahtar kelimeleri söylüyorum. Uyku tulumunu giydiriyorum. Panjurunu kapatıp , ninni cd'sini koyuyorum. Kucağımda kulağına 1 dakika kadar şşşş yapıyorum. Ağzını emziğini verip yatağına bırakıyorum, odadan çıkıyorum. Kapısını iyice kapatıyorum. İlk 10 dakika fazla ses yapmamaya özen gösteriyoruz. Sonra normal ses düzenine geçiyoruz. Yani telefon, zil, müzik gibi gürültüler evde devam ediyor ama alıştığı için sorun olmuyor. Bazen odadan çıktıktan birkaç dakika sonra ağlıyor. O zaman geri dönüp, elime almadan yine şşşş yapıyorum, emziği düşmüşse emziğini veriyorum. Hemen susuyor ve genellikle de o sırada birden uyuyor. (Bebeklerin birden KÜT diye uykuya dalması ne kadar eğlenceli, değil mi?). Bazen de kendi kendine eğlenip mırıldanıyor. Dönencesiyle, tavşanıyla konusuyor, gülüyor.. O zaman odaya hiç girmiyorum. Kendi kendine konusarak uykuya dalıyor.
1.5 saat geçtikten sonra, uyanmadıysa ben uyandırıyorum. Eğer bütün gece uyuması isteniyorsa bu önemli. Daha sonra 12:00'de yine süt. Bir sonraki uyku 13:30 gibi. Aynı rutine devam. Yine 1.5 saat uyuyor ve uyandırıyorum. Kuralım şu: 16:00'dan sonra hiçbir şekilde uyumayacak. Olur da ögle uykusu kayar, ben yine de en geç 16:00'da kaldııyorum. Akşam 19:30'da yatağa bırakıyorum. Bu yüzden 16:00-19:30 arası hiçbir şekilde uyumasına izin vermiyorum. Başta zor oluyordu ama şimdi Alp de alıştı. Zor olmuyor. 19:00'da süt ve banyo, 19:30'da yatak..

Bu rutini oluştururken şöyle birşey yaptım. Alp'in odasında bir tahta var. Oraya Bu rutini sabahtan itibaren yazdım. Bütün yemek ve uyku saatleri ile. Böylece bütün ev halkı görecekti. O gün karar verdim ve rutine tam olarak başladım. Herkesten de bunu uymasını rica ettim. Bu konuda hiçbir sorun çıkmadı neyse ki.. Aile büyükleri de bunun önemini kavradı. Özellikle uyku saatlerine herkes dikkat ediyor, gelişlerini ayarlıyorlar. Yazılı olması nedense olayı daha dikakt çekici hale getirdi. Bunu tavsiye ederim..

6 comments:

LaTiFe said...

Merhaba,
Uyku konusunda yazdıklarınızın tümünü okudum. Deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkürler. Çok faydalı olmuş. Ben Tracy Hogg'un kitabını okudum fakat başlarda bir türlü bahsettiği rutinleri oturtamadım. İlk 2 ay 2 saatte bir emziriyordum. Etrafımdakilerin "aç bu çocuk, emzirmelisin" demelerinin de etkisi büyük.
3. ay sonunda etrafımdakiler azaldı ve ben bebeğimle başbaşa kalınca rutin oturtmanın tam zamanı olduğuna karar verdim. Şimdi bebeğim tam 4 ayını doldurdu ve ben 4 saatte bir emziriyorum ve açlıkla ilgili bir sıkıntı olduğunu sanmıyorum. Kilo alımı normal, bebek mutlu. Gece uykularımız da çok iyi. Bazen 1 bazen de 2 kez uyanıyor. Sizin yazınızda okuduğum kadarıyla 2 kez uyanması fazla. Ancak ben uykuda uyandırıp emzirmiyorum, belki bunu uygulamam gerek. Kendi uyandığında emziriyorum ve hemen uyuyor.
Aslında benim size danışmak istediğim şey gündüz uykularıyla ilgili. Önce gece uykularını sonra gündüz uykularını düzene soktum demişsiniz. Benim şu anda rahatsız olduğum şey bebeğimin gece uykularına ya memede ya da kucakta sallanarak dalması. Gündüz de evdeysek 2 kez uyuyor, genellikle birinde 1-1,5 saat diğerinde de yarım saat ya da şanslıysak 1 saat. Gündüz memede uyutmamaya çalışıyorum. Bakıcımız kucağında sallayarak uyutuyor. Ben böyle devam etmek istemiyorum çünkü tek başımayken gücüm yetmiyor kucakta sallamaya. Emzik konusunda ısrarlarım devam ediyor fakat emziği pek istemiyor. Saydım, evde tam 11 tane emzik var çeşitli boy ve şekillerde :) Denemediğimiz emzik kalmamış nerdeyse :)
Geceleri kendi kendine uyumayı öğretirken gündüz de aynı yöntemi uyguladınız mı? 3 gün boyunca hem gece hem gündüz aynı metodu mu uyguladınız?
Çok uzun oldu, kusura bakmayın. Çok teşekkürler :)

Mutlu Suner said...

Merhaba,
Allah bağışlasın, kolay gelsin.
Öncelikle belirtmeliyim ki, bebeğiniz artık bütün gece uyumaya hazır. Yani uyanmasına gerek yok. Gece almadığı sütü gündüz alacak. Ve anlattığınız kadarıyla "prop"lar oluşmuş. Ya memede uyuyor ya sallanarak. Buna hemen bir son vermelisiniz, yoksa bebeğiniz ağırlaştıkça, sırt ve bel ağrısından duramazsınız! Bu yüzden gece uykusuna yatırıp uyku eğitimi yapmalısınız. Bunu öğrendikten sonra diğer uykular kendiliğinden çözülecek. Ama kararlı olun. Bunu başardıktan sonra, gündüz uykusu için doğru zamanları kollarsanız, fazla ağlamadan çözülecektir.
Emzik almıyorsa zorlamayın. Belki parmağını emiyordur ya da elini? Durum böyle mi? Zaten asıl ihtiyaç ilk 3 ay, sonra daha azalıyor. Bir de minik bir hayvancık koyaiblirsiniz yanına. Onu koklayarak uyumaya alısırsa ayrılmaz kardeşler haline geliyorlar.
Hem gündüz hem gece mi uyguladım sorusuna gelince, hayır. Sadece gece ilk yatmasında uyguladım. Sonrası kendiliğinden çözüldü. Arada bir gündüz yatırınca da ağlıyordu ama biraz şışş yapınca hemen susup uykuya dalıyordu. Dediğim gibi ilk adım kendi kendine uykuya dalmasını ögretmek. Su anda cok uygun bir zamandasınız, bu arayı kacırmayın. Sonra daha bilinçlenince daha zor oluyor. Kolay gelsin...

LaTiFe said...

Çok teşekkürler cevabınız için. Umarım başarabilirim.

Unknown said...

8 aylık bebeğim var ne gündüz uykusu nede gece uykusu düzenli geceleri 1 saatte bir kalkıyor. Gündüzleri 3 4 saatte bir uyuyor. Bir gün 12 de uyuyor bir gün 1 buçuk 2 gibi uyuyor gündüz hiç belli olmuyor uykusu. Kendisi uykuya dalamıyor. Meme yiyerek uyuyor. Uyku saatlerini bir türlü düzene oturtturamadım. Bana ne önerirsiniz. Çok ihtiyacım var. Ne yapmam lazım nasıl uykusunu düzene sokarım.

Mutlu Suner said...

@gamze s: hep mi böyleydi, sonra mı böyle oldu, bu önemli. Sonradan olduysa diş çıkartıyor olabilir, gelişimsel birşey yaşıyor olabilir. (ayağa kalkmak gibi)
İstanbul'da iseniz, İstanbul Parenting Class ile konusmanızı tavsiye ederim. Dışarıda iseniz, Ferber kitabı size yardımcı olacaktır. Mutlaka okumalısınız, bu çok yardımcı oluyor.

Unknown said...

Merhaba.Yazılarınız çok keyifli ve faydalı. Özveriniz için teşekkür ederim öncelikle. Yazılarınızın üzerinden bir hayli zaman geçmiş ancak konu her daim güncel olduğu için sorular gelmeye devem ediyor. Bebeğim 4 ayına girmek üzere ve doğduğundan beri Tracy Hogg un önerdiği uyku ve beslenme saatleriyle devam ettik bu güne kadar. Ancak kolik olduğu için sallamak durumunda kaldık ve artık uyku eğitimi için gün sayıyoruz :) Yazılarınızda farklı bir uyku düzeninden söz ediyorsunuz.16 dan sonra uyutmadığınızdan..Bu uyku düzeninizin saatlerini hatırlıyor musunuz? Ve kaç aylıkken uyguluyordunuz.. Bu saatleri ayrıntılı olarak bulabileceğim bir kitap var mı yoksa Alp in biyolojik olarak oluşturduğu saatler mi bunlar. Bizim sorunumuz geceye 19.30 da yarıştan sonra 21 gibi uyanıp 24 e bazen 1.30 a kadar uyumaması.uyku eğitimi ile çözüleceğini düşünüyorum aslında ama gündüz ki uyku programımızdan da kaynaklanabilir mi acaba diye kafamda soru işaretleri var. Sizin fikriniz nedir? Teşekkürler Sevgiler..