Monday, December 22, 2008

Uyku-9 Emzikli mi, emziksiz mi??



Eveeet, herkesin devamlı birbirie sorduğu, akılları sık sık karıstıran bir soru. Bana daha önce sorsanız, yok canım ne emziği, tabii ki emziksiz, derdim. Ama yaptığım araştırmalar tamamen farklı yöne itti beni. Cevap, kontrollü-emzikli, oldu benim için.

Bir kere bebişlerimiz emme refleksiyle doğuyorlar. Birşeyi mutlaka emmek istiyorlar. Meme, parmak, emzik, ne olursa. Bunu tatmin etmek çocuğu daha huzurlu yapıyor. İlk 3 ay, bebek aldıkça emzik verdim. Alp çok bayılmadı. Sadece aç iken emzik aldı. Diğer zamanlar çok almadı. Sonra uyku konusu devreye girdi. Ya elini ağzına verecektik ya da emzik. Ben emziği tercih ettim. Zamanı gelince emzikten kurtulmak daha kolay olur diye düşündüm. Halbuki parmaktan vazgeçirmek daha zor olacaktı. Biz böyle düşündük. Ama burada da şöyle bir handikap var: Emzikle uyumaya alışınca, gece emzik ağzından düşünce, bebek uyanıp ağlayabiliyor. Bu durumda kalkıp ona emziği vermeniz gerekiyor, yoksa gereksiz yere çocuğu ağlatmış olursunuz. Haydi bakalım, çık işin içinden çıkabilirsen. Acaba parmak mı daha iyiydi? Ben gündüzleri, konuşma becerilerinin gelişebilmesi için, emziği pek vermiyorum. Sadece akşam yatma saatini beklerken, çok mız mız olunca veriyorum. Sonra çıkartıyorum. Yatarken yine veriyorum. Uyuya kalınca çıkartıyorum. Birkaç gün böyle gidecek. Neticeyi ben de merak ediyorum açıkçası..

19 comments:

neslihan said...

Merhaba, bloğunuzu merakla takip ediyorum. Okurken benim yaşadıklarımı anlatıyorsunuz izlenimine kapılıyorum :)
Emzik konusunda ben de başta "asla!!!" demiştim ama 20. gün pes ettim. Uykuya dalmaları için birebir ama diğer zamanlarda vermemek en doğrusu...

Mutlu Suner said...

Neyse ki, IPC derslerinde emziğin iyi birşey olduğunu öğrendik de bebeğimiz ve biz rahat ettik :)

bahar said...

merhaba, benim oğlum 23 günlük..emmeyi çok seviyor, şöyle ki kucağıma alır almaz aranıyor, göğsümden inmek istemiyor dolayısıyla çok acı bir şekilde gönlümce çocuğumu alıp sevemiyorum bile..ve ben emzik vermeme konusunda direniyorum,en azından 6 haftalık olmasını bekliyorum..bu anne kokusu olayını nasıl aşacağım bilemiyorum..

Mutlu Suner said...

Bence korkmadan emzik kullanmalısınız. Bebeğiniz daha cok minik, kokunuzu alınca sizden süt istemesi çok doğal, çok da harika birşey. Bebekler emme refleksiyle doğarlar. Eğer ona emik vermezseniz, sizi emzik yapar, sonra daha zorlanırsınız. O yüzden başlamalısınız.

bahar said...

Zaten bana gelir gelmez aranması beni emzik yaptığından..daha şimdiden.. Ama okuduğum kadarıyla ilk bir ay-kırk gün emzik verilirse bebekler ağızlarını küçük açmayı öğreniyorlar,bu da göğüs ucu çatlaklarına sebep oluyor..ben bu çatlaklardan çok çektim,hala da çekiyorum, ağrısız emzirmiyorum.. Korkum çatlakların geri dönmesi..Ayrıca emzik alan çocuklar anne sütünü daha erken terkediyorlarmış..

Mutlu Suner said...

Bu en son söylediğinizi ben duymadım. En azından okudugum literatürde karşılaşmadım. (anne sğütünü erken terketme.) Alp 12 ay boyunca aldı anne sütünü. Etrafımdaki anneler de hala emziriyorlar. O yüzden çok güvenilir bir bilgi gibi gelmedi. Meme çatlağı ise, meme dokusu alıştıktan sonra tekrar olmuyor. Ben de başta çok çektim. Ama 1 ay sonra hepsi geçti, bir daha da olmadı.

bahar said...

Peki o zaman çatlaklar için ne yaptınız desem?? Lanolinli kremler, epitelizan, skatrizan kremler, süt sürmek vs.. dışında.. Bir ay dolmak üzere ben hala ızdırap çekiyorum.. Emzirmenin hiç bu kadar zor, stresli (sütüm yeterli mi kaygısı..) olabileceğini tahmin etmemiştim..

neslihan said...

Ben hastane hemşirelerinin tavsiyesi ile Earth Mama Angel meme ucu kremini kullandım ve hiç çatlak problemi yaşamadım. Bepanten de birebirdir ancak emzirmeden önce temizlemeniz koşulu ile, yakında normale döner ve uzun süre emzirirsiniz umarım.

Mutlu Suner said...

Ben meme kalkanı kullandım. Cok ama cok faydalı. Memenin çamaşır ile temasını engelliyor böylece yaralar daha kolay iyileşiyor. Bir de beyaz lahana yapragını yıkayıp buzdolabına koydum. Arada bir çıkartıp memeye kapattım. Rahatlattı. Lansinoh kullandım ama faydalı oldu mu emin değilim. Kalkan yoksa mutlaka alın. Medela kullanmıstım.

bahar said...

bende de aventin her iki kalkanı da var, kelebek biçimli olanla, akan sütleri de toplamaya yarayan daha büyükçe olan..ancak ikincisini 40dk'dan fazla kullanmayın diyordu..ağzındaki silikon yapı süt bezlerine bası yaptığından..en son artık bugün ultrason çektirdim(bu arada göğüslerimde ciddi bir asimetri durumu da var, biri neredeyse hiç doğurmamışım gibi), acaba içte bir yerlerde kitle var da onunla mı ilişkili bu ağrı diye..birşey çıkmadı..diş sıkmaya devam.. Çok ilginç, hayatımın merkezine göğüslerim oturmuş durumda:)..:(.. Normal hayata dönmek için onların iyileşmesini bekliyorum..

bahar said...

eveet..sonunda ben de pes edip emzik verdim..yalnız pek işe yaramadı ilk gün itibariyle..uyumasını kolaylaştırmadı aksine derin uykuya geçişini engelledi, ağzında emzik olduğunu farkedince emmeye başlayıp uykusunu açıyor,devamlı mıkır mıkır sesler çıkarıyor..bakalım ilerleyen günlerde nasıl olacak..

Unknown said...

Merhaba Mutlu hanım,
Emzikten veya parmak emmekten kurtulma zamanı ve yöntemi hakkında fikriniz var mı?

Mutlu Suner said...

Emzik konusunda maalesef bildiğim halde ben de geç kaldım. Bu işin ideali 6.ay gibi bıraktırmak. Sonra cok zor oluyor. Alp 16 aylık ve şu anda emziğin peşinde koşuyor!
En ideali önce gündüz uykusunda uykuya daldıktan sonra ağzından çekmek. Sonra gündüz emziksiz uykuya yatırmak. Sonra gece yattığında uyuduktan sonra emziği almak, en son olarak da emziksiz yatırmak.
Ben ise, emziği sadece yatağa koyuyorum. Uyanır uyanmaz, hadi emziği yatağa atalım, emzik sadece yatakta olur diyorum. En azından uyku dışında emzik emmiyor. PArmak emme olayını ise hiç bilmiyorum, rastlamadım da.

K@pT@N-I D€Ri@ said...

Kızım şuan 6 aylık. ben 3,5 aylıkken özellikle gündüzleri uyumak için emmek istediğini farkettim. Göğsümde uyuması bi yerden sonra doysa bile sütü emmesine neden oluyordu. Sonra parmaklarını emerek uyumaya başladı. Derken emzik verdim ve gördüm ki sadece uyumaya dalınca emiyor. Uykuya dalınca ağzından atıyor. Geceleri istemiyor. Sadece gündüzleri...

Unknown said...

benim kızıma 2,5 aylıkken, tiryakisi olduğu emzik uğruna anne sütü emmeyi bıraktı ve sütüm böylece bitti. şuan 4 aylık ve gece gündüz emziksiz uyumuyor. geceleri emzik ağızdan düştükçe 8dk'da bir uyanıyor; bana uykular haram..
Düzelir diye düşündüm ancak artık bir doktorla bu uyku sorununu çözmek gerekecek zannederim

lacuna said...

Sutu surup kurumaya birakin
Tam kuruduktan sonra kapatin
Evde iken gogus pedi kullanmayin, yaz ise birakin aksin kurusun, ped icinde nemli kaldikca iyilesmiyor
Ayni sey lanolinli kremler icin de gecerli, semptomatik fayda sagliyor, nemlendirdikce catlaklar iyilesmiyor
Farkli sekillerde emzirin
Hamilelikte krem surmek de gercekten fayda sagliyor...

lacuna said...

Sutu surup kurumaya birakin
Tam kuruduktan sonra kapatin
Evde iken gogus pedi kullanmayin, yaz ise birakin aksin kurusun, ped icinde nemli kaldikca iyilesmiyor
Ayni sey lanolinli kremler icin de gecerli, semptomatik fayda sagliyor, nemlendirdikce catlaklar iyilesmiyor
Farkli sekillerde emzirin
Hamilelikte krem surmek de gercekten fayda sagliyor...

Unknown said...

Meme ucu koruyucu slikonlar var benim gogsum onlar sayesinde 1 haftada iyileşti göğsünden sut onun içinde birikiyo boylece meme ucun hep sut içinde kaliyor oda iyileşmesini sagliyor

Unknown said...

Meme ucu koruyucu slikonlar var benim gogsum onlar sayesinde 1 haftada iyileşti göğsünden sut onun içinde birikiyo boylece meme ucun hep sut içinde kaliyor oda iyileşmesini sagliyor