Uyku eğitimi kısmında bahsettiğim Ferber Yöntemi'ndeki ağlamaya itirazlar geliyor. Bu konuya bir açıklık getirmem lazım, yoksa ben de kendimi çok kötü hissedeceğim..
Bahsedilen ağlama, topu topu 3 gün süren, bebeğiniz 3-6 arasında ise 3 gün toplamında aşağı yukarı 1 saat süren bir ağlamaya izin vermedir. Bunun dışında hiçbir şekilde bebek ağladığında buna izin vermek değil. Şöyle anlaşıldıysa düzeltmek isterim: "Bebek ağlar, kendi başına bırakılır."
Hayır, böyle birşey yok! Hatta bu yöntemi bulan Richard Ferber bile kitabının yeni baskısının ön sözünde yanlış anlaşılmaktan şikayetçi! Bebeğinizi başı boş bırakıp gitmiyorsunuz. 5 dakikada bir gidip kontrol ediyorsunuz. Bebeğiniz büyük değilse, bu zaten 3 kontrolü pek geçmiyor. Bebeğiniz kendini terkedilmiş hissetmemeli. Bu yüzden gidip kulağına eğilip şşşş yapıyoruz ki, bilsin, biz oradayız. Bu 3 günlük eğitim sonucunda uykuya dalmasını öğrendikten sonra bebeğiniz ağladığı zamanlarda mutlaka gidip şşş yapmakta fayda var. En azından ben öyle yapıyorum. Zaten genellikle emziği düştüğü zamanlarda huysuzlanıyor. Bir de ayaklarını yere vura vura yatağın en üstüne çıkıyor, gidecek yeri kalmıyor. Bu da genellikle sabahın erken saatlerinde oluyor. O zaman da ağlıyor. Ne yapıyoruz, bırak ağlasın mı, hayır, kesinlikle değil. Kerim, ben ya da Selda gidip onu aşağıya çekiyoruz. Ama konuşmak yok, uykuya devam edebilmesi için, uykusunun açılmaması şart. Gündüz uykuya koyduğumuz zaman genellikle hemen uyuyor. Ama bazen uyumak istemiyor. Mız mız yapıyor. Ağlamıyorsa orada bırakıyoruz ama ağlarsa o zaman "demek daha uykun gelmedi" deyip yatağından alıyoruz. Bir 15 dakika daha gezdirip, uyku işaretlerini yüzünde arayıp, tekrar yatırıyoruz. Yani yine ağlatmıyoruz. Bunları siz de deneyebilirsiniz. Biz ağlamasına izin vermeyi sadece 3 gece ile kısıtladık. Bu da toplamda 1 saati bulmadı. Bir kez uykuya dalmayı öğrendikten sonra, buna bir daha da izin vermedik. Bu hertürlü ağlaması için geçerli.
Ama unutmayın, bazı ağlamalar da "uykum geldi" ağlamasıdır. Bunu zaten bütün anneler anlar, o zaman, "uyku penceresini" kaçırmadan hemen yatırmakta fayda var..
No comments:
Post a Comment