Monday, December 8, 2008

Uyku-4 Tracy Hogg Yöntemi

Tracy Hogg Yöntemi:
Ben hayatta bebeğimi ağlatamam diyenler için bir de Tracy Hogg yöntemi var. Çok ama çok sabır ve fiziki güç istiyor. Bebek en az 4 aylık olduktan sonra uygulanabiliyor. Metod şöyle:

Yine bebeğe bir rutin belirleyip, hiç sallamadan BEBEK UYANIKKEN yatağa koyuyorsunuz. Bebek ağlamaya başlar başlamaz bebeği yataktan alıyorsunuz. Susar susmaz geri koyuyorsunuz. Tracy buna "pick-up, put down" yani "kaldır-koy" yöntemi diyor. Anahtar susar susmaz yataga geri koymak. Elinizde uzun tutmayın, fazla temasta bulunmayın. Zor olanı ise bunu 100 kere bile yapmak zorunda olmanız. Gerçekten güç ve sabır istiyor. Güç söz konusu olduğunda, babalar daha iyi yapabilir diye düşünüyorum. Tracy'e göre, bebekler 2.gün yarısı kadar zamanda, 3.günde çok az bir sürede kendi kendine uyuyabiliyor. Verilmek istenen mesaj: Senin uyumanı istiyorum.. Bunu sabredip yapan tanıdığım var, başarılı olduğunu söylüyorlar. Böylece bebek çok az ağlamış oluyor.

Bu arada Tracy'nin kitabının Türkçesi çıktı:

Bebek Bakım Sorunlarına Mucize Çözümler
(Uyku, Beslenme, Davranış, Tuvalet Eğitimi)
Orjinal isim: Baby Whisperer Solves All Your Problems
Tracy Hogg , Melinda Blau
Gün Yayıncılık

Herkese tavsiye ederim..

8 comments:

Unknown said...

Merhaba, birkaç sorum olacak, cevaplarsanız sevinirim..
1. Ferber'den önce Alp'i nasıl uyutuyordunuz? Tracy'nin şşş-pat yöntemi ile mi?
2. Daha geç saatlerde uyanmasını istiyorsak daha geç mi uyutmalı-rutinini buna göre mi düzenlemeli?
3. Eğer geç bir saatte Alp'le dışarıda olmanız gerekiyorsa gittiğiniz yerde uyutmak sorun oluyor mu? Rutinini bozuyor mu?

Mutlu Suner said...

Merhaba,
1- Bildiginiz sallama ile uyutuyorduk. Çok pişmanım! Sonra kuzenim dogum yaptı. O hiç sallamadı ve bebek öylece uyudu. Bence başlamadıysanız yapmayın. Tracy yöntemi gayet iyi.
2- Geçten kastınız kaç? Zaten 7:30'u geçirmeyin. Geçirirseniz bebek daha huysuz oluyor, sabah fazla erken kalkıyor. Calısmalar gösteriyor ki, bebeği ne kadar geç yatırırsanız, o kadar cok uyku sorunu cıkıyor. O yüzden eğer geç yatırıyorsanız, hergün 15 dk öne çekerek, mantıklı bir saate getirmenizi tavsiye ederim.
3- Biz Alp'i gece hiçbiryere götürmedik. Hep evdeydi. Eğer imkanınız varsa, size de böyle yapmanızı tavsiye ederiz. Alp 15 aylık oldu. Tatil dısında 1 gece bile başka yerde uyutmadık. Çok zorunluysa, en azından 6 aylık olana kadar bekleyin, hersey otursun. Ama dısarıda sefil olacağına, bir başkasının gözetiminde evde uyuması her acıdan daha sağlıklı. Dısarıda rutin mutlaka bozulur. Banyo, yemek, vs. Bunları dısarıda sağlamak çok zor.

Ama unutmayın bunlar terich meselesi. Bunları yapan birçok aile var. Ama genellikle uyku sorunları da çok oluyor.

Unknown said...

Çok teşekkürler..
Açıkçası bizim bebeğimiz gece ve gündüzü karıştırdığından çok geç uyuyor..Gündüz uykuları ise çok fazla, uyanık tutmakta çok zorlanıyorum. Birşey daha soracağım, bebek yaklaşık 12 saat uyuyor bu rutinde, o arada sütünüzü sağdınız mı? Eğer öyleyse bu sütleri hangi öğünde verdiniz?
Tekrar teşekkür ediyorum..

Mutlu Suner said...

Bu gündüz-gece meselesini biran önce çözmenizde fayda var. İLeride daha cok zorlanırsınız. Bunun icin de cocugu UYANDIRMANIZ gerekiyor. Sabah 7 gibi kaldırın. Geri kalan programı ona göre yapın. Gece gec yatmasın diye yavas yavas öne cekin. Gündüz de Tracy'de beelirtilenden (toplamda) fazla uyutmayın. Ben oğlumu çok uyandırdığımı bilirim. Hem de çok. Ama böylece rutini saat gibi oturdu. Sadece sizin buna çok ciddi olarak eğilmeniz gerekiyor. Başta sizin istediginiz saatte uyumaz. Ama en azından istediginiz saatte uyanırsa, amaca daha kolay ulaşırsınız.
12 saat uyuyunca, başta sütü sağdım ve dondurdum. Dolapta hep 1 biberon dream feed için sakladım onun dısında dondurdum. İleride katıya geçince sabah kahvaltılarında kullandım. Zaten süs sistemi cok ilginç: siz 12 saat birden emzirmeyince 2-3 gün sonra vücut adapte oluyor. O saatlerde süt birikmemeye başlıyor.

Unknown said...

Tekrar merhaba,
Ben de eminim bol bol sağarım, bu süt meselesi yüzünden bir dönem epey sıkıntı çektim.
Şimdi gelelim benim Tracy'yi okurken ''herşey tamam da peki ama bu'' dediğim konuya; sizin eşinizi bilmem ama benim eşim sabah 07:00'de evden çıkıp, akşam da trafik yoksa 18:00'da evde oluyor.Programa göre bebeğin uyku saatini ve o vakte kadarki aktivitelerini düşününce Dolayısıyla birlikte geçirecekleri pek zaman kalmıyor.Evet, bence de önemli bebeğin huzuru için iyi bir uyku düzeni, fakat bu soruyu da aklımdan çıkaramıyorum..

Mutlu Suner said...

Eşiniz 18:00'de geliyorsa çok şanslısınız demek. Özellikle İstanbul'da kimse eve 20:00'den önce gelmiyor. 19:30'da yatırırsanız, 1 saat oyun, yemek, banyo, yeterince vakit kalıyor. Bundan taviz vermeyin. En fazla 20:00 yapın yatışı ama daha geç değil. Unutmayın, çocuklar uykuda gelişiyor, beyinleri yapılanıyor, bu yüzden hiç endişelenmeyin.

gülden said...

Merhaba; dün size bi mail gönderdim ama almadınız mı acaba? dün gece kızımı iki gün önceki gibi yatağına yatırdım ninni söyleyerek uyuttum.elimi tutmayı çok seviyor.bir süre elimle oynadı sonra bir iki mızıldandı ama sonunda uyudu.pış pış ve ninniyle.sizce bu yöntem nasıl?

incentive said...

Merhabalar,

Merhabalar,
Bildiğim kadarıyla Tracy Hogg yönteminde Bebeği yatırdınız ağlamaya başladı aldınız kucağınıza, peki ya 20 dk bile sakinleşmezse kucağınızda. Örneğin benimki ışık görmek ve illa oda değiştirmek (gezinmek ) istiyor. Kaç dk. sürerse sürsün kucağımda ve odada mı kalmalı?(Bebeğim yaklaşık 2 aylık)
Yardımcı olursanız sevinirim.
TEşekkürler...