Monday, December 8, 2008

Uyku-2 Eğitim Öncesi Olmazsa Olmazlar..

Eğitime başlamadan önce olmazsa olmazlar:
1- Karı-koca arasında bu konuda fikir birliği
2- Büyükannelerin rızası-karışmıyorlarsa sorun değil
3- Dadı varsa, onun da işbirliği
4- Bebeğinizin en az 5.5 kg olması
5- Bebeğinizin en az 12 haftalık olması
6- Meme aralarının en az 3.5 saat olması
7- Bir uyku rutini oluşturmak
8- Bir hafta kadar eve misafir kabul etmemek (Bebeğin düzeni bozulmasın diye)
9- Makul bir uyku saati. 7:00-7:30 gibi

Bu konuları toparlarsam:
Eşler arasındaki fikir birliği çok önemli. Birinin yaptığını diğeri bozmamalı. Büyükanneler de bebege bakıyorsa onları da ikna etmek lazım. "Bizim zamanımızda böyle değildi" olayına girmesinler. Dadı da bildiğini okumamalı, sizi desteklemeli.

Bebeğin kilosu ve meme aralarının açılması ise, tamamen gece bebeğin acıktığında uyanmamasını sağlamak için. Midesi çok küçük olan bir bebek çabuk acıkacağı için, uyanmaya devam edecektir. O yüzden daha önce başlamamak lazım.

Rutin: Rutin çok önemli. Aslında biz yetişkinlerin bile bir rutini var. Kimi kitap okumadan uyuyamaz, kimi banyo yapmadan, kimi müzik dinlemeden. Bebeğimiz de böyledir. Eğer bir rutin oluşturabilirsek, uykuya dalma işaretini daha çabuk alırlar. Şartlanırlar. Böylece daha az karşı koyarlar.

Örnek bir rutin olarak: Son meme, banyo, masaj, kitap okuma, ninni olabilir. Eğer daha önce bebeğiniz memede uykuya dalıyor idiyse, buna bir son vermenin tam zamanı. Zira bu durumda her uyandığında sizden meme isteyecektir. Rutinin son kısmı meme olmamalı. Öyleyse yer değiştirin.

Makul uyku saati de önemli. Bebeğiniz çok yorulursa, uykuya geçemez. Eğer geç yatırıyorsanız, yavaş yavaş öne almanız çok iyi olur. Uyku saatini hergün 15 dk öne alma yöntemini deneyebilirsiniz. Hergün 22:00'de uyumaya alışmış olan bir bebeği birden 19:00'da yatırırsanız, kıyameti kopartabilir. Bu yüzden sistemleri yavaş yavaş değiştirmek çok önemli.

Bir de gündüz uykuları meselesi var. Bebekler 4 haftalık olduktan sonra aşağı yukarı 15 saat uyurlar. Dolayısıyla gündüz çok fazla uyuyan bebeğiniz yine gece uyumakta zorluk çıkartacaktır. Gündüz saatlerinde oluşturduğunuz rutine göre bebeğinizi uyandırmanız gerekebilir. Büyükanneler yine çok kızacaklar, biliyorum. Ama unutmayın amaç uyku saatlerinin büyük kısmını geceye kaydırmak. Gündüz daha az uyutmak. Yalnız burada şuna dikkat etmelisiniz:
Bebeğinizi sakın bütün gün uykusuz bırakmaya kalkmayın. Bu da facia ile sonuçlanır! Çok fazla uykusuz ve yorgun olan bir bebek, uykuya dalamaz. Çok fazla uyarılmış olan bebek de uyumaz. Uyku saatinden hemen önce onunla oyun oynamayın, ziyaretçilerin elden ele yapmalarına izin vermeyin. O zaman da uyku sistemi alt üst olur. Gece meme için uyanırsa çok loş bir ışıkta, göz teması olmadan emzirin. Alt değiştirme işlemini mümkün olduğunca az yapmaya çalışın. Bütün bunlar uyku konusunda neticeye ulaşmak için çok önemli detaylar!

5 comments:

Unknown said...

yazdiginiz butun yazilari bi cirpida okudum..su anda 2.5 aylik olan evimizin yeni bebegi ilk oglumun aksine biraz huysuz biraz kolikli bi bebek..bu yuzden ilk cocugun acemiligini yasiyorum diyebiliriz.
sabah 7 de uyanip 9da, 10.30 da uyanip 12 de, 2 de uyanip 4 de olmak uzere 3 kez uyuyor. aksam 6.30 banyo ve 7 de gene uyut seremonisi, 8 e dogru uyuma..
gunduz uyanik oldugu her 1.5 saatlik arayi ya emerek ya aglayarak geciriyor. sonra sallayarak uyutma. her uyutma seansi 30 ila 60 dk arasi suruyor.
(bu arada henuz 19 aylik olan terrible two durumunu bebegin etkisiyle siddetli geciren buyuk oglum cildiriyor tabi.)
gece 11-2-4-6-7 saatlerinde uyanip emerek sabah ediyoruz. gece uyanmalarinda cok gazi yoksa veya nadiren kaka yapmazsa sorunsuz geri uyuyor. bazen 6 uyanmasinda yanima alip pispislayarak 7ye kadar uyutuyorum.
1 hafta sonra cikacagimiz tatilden eylul basi donecegiz ve 4 aylik olacak. metodlardan birini secip uygulamaya ozaman baslamayi dusunuyorum. metod uygulamak icin saydiginiz gerekli sartlarin hepsine sahibiz. Emme aralarini ayarlamak disinda:)) 4 aylik oldugunda 3-3.5 saatte bir emme durumu da olur die dusunuyorum.

herseyi bu kadar uzun uzadiya yazmam su yuzden: birincisi onerebileceginiz farkli bisey var mi? en azindan 4 aylik olup egitime baslayana kadarki sure icin belki?
ikincisi bu egitimleri buyuk oglumun uyanmasini ve uyku duzeninin bozulmasini engelleyerek nasil yapabilirim?
2. cocugunun elinde acemiye donmus bir anne olarak simdiden tesekkurler:)))

filizthecat said...

Merhaba,
Blogunuz için ok teşekkürler. Bugünlerde 10.5 aylık oğlumuza uyku eğitimi vermeye çalışıyoruz. Ancak bir yandan da yürümek üzere olduğu için acaba zamanlama hatası mı yaptık diye düşünüyorum. Önerilerinizi bekliyorum.
Sevgiler, Filiz

Mutlu Suner said...

@filizthecat Biraz zor olabilir ama yine de olmaz diye birşey yok. Ferber kitabını okumanızı çok öneririm.

Gamze said...

Merhabalar,
Tracy hogg'un kitabında akşam yatması öncesinde emzirip sonra bir ritüelle bebeği uyutmak ile sıralamanın farklı oldugu arasında bir fark olmadığı yazıyor şimdi siz tam tersini yazınca merak ettim bu konuda ekstra araştıma mı yaptınız acaba?benim de 3.5 aylık bir bebeğim var da önce banyo yaptırıp sonra emzirip öyle yatııyorum kitapta sıralamayı ters yaparsanız uykuyu banyoda açabilirsiniz diyor da.. Farklı birşey mi okudunuz acaba ona göre bende yaptıklarımı düzelteyim diye size sorayım dedim.. Teşekkürler, gamze

Mutlu Suner said...

@gamze: benim oğlum memede uyumaya başladı, dolayısıyla bu da bir "prop" olmaya başladı. Bunu engellemek için yer değiştirdim.