Thursday, December 25, 2008

Uyku-11 Yine emzirme konusu

Yeni doğum yapan arkadaşım Kumru ile konusurken farkettim ki, bir noktayı dile getirmemişim. Bugün Saliha ile konusurken yine aynı konu.. Daha önce yazmıstım, bebeğe rutin yapmak daha iyi, istediği kadar emzirmek sorun çıkartıyor diye. Ama şu detayı atlamışım:

Özellikle yeni doğan bebekler sık sık uykuya dalarlar. Özellikle de memede. Böyle olunca da anneler 5 dakika emzirip, uykuya dalınca hemen kenara koyuyorlar. Dolayısıyla bebişler de tam doymayıp 1 saate kalmadan yine meme istiyorlar. 15 dakika bir olanını bile gördüm. Bu yüzden, en baştan itibaren emzirmeleri uzun tutmak lazım. 45 dakika'ya kadar yolu var. Bebeğin doğum kilosu da önemli ama 3500 civarı doğan bebekler 30-45 dk arası emzirilebilirler. Bunun yolu da bebek uyuduğu zaman, onun yanağını, ayaklarını hafif hafif gıdıklamak. O zaman uyanır ve emmeye devam eder. Böylece daha uzun aç kalabilir. Geçen gün, hastaneden gelince tuttuğum zamanların olduğu kağıdı buldum evde. Ben de şaşırdım: 45 dk emzirmişim, bebek 3 saat uyumuş. Sonra 30 dk emzirmişim, yine benzer sürelerde uyumuş. Aralarda süt sağmışım. Böylece süt akışı da hızlanıyor, miktar artıyor. Süt sağmak önemli. Sık sık emzirmeyince, sağmak emzirmenin yerine geçiyor. Gerçi sadece süt sağarak olmaz, bunu da not edeyim. Hiçbir süt sağma makinası, bebek kadar güçlü emmiyor. Bu yüzden sadece süt sağayım, emzirmeyeyim gibi bir düşünce olmasın aklınızda! Çünkü sadece süt sağıldığı zaman, süt bir süre sonra kesiliyormuş, bu da uzmanların deneyimi..Baştaki zorluklar çoğu kişide oluyor ama pes etmemek lazım. Ben hamileyken birkaç arkadaşım bunun üstünde çok durmuşlar ve 15 gün dişini sık, sakın pes etme, demişlerdi. Haklılarmış, 15 gün sonra birçok şey yoluna giriyor..
Bu konu önemli çünkü ucu yine uykuya dayanıyor. Düzgün emzirilmezse bebek, uzun aralarla aç duramaz. Uykusu da yerine oturmaz. Bu yüzden mutlaka uzun uzun emzirin..

2 comments:

Şule said...

Merhaba,
Sitenizi çok beğendim.
29 haftalık hamileyim, bebeğimi büyütürken tecrübelerinizden faydalanacağım inşallah.
Size süt sağma makinanızın markasını ve varsa webden bir linkini yollamanızı rica ediyorum. Makinanız nasıl çalışıyor? Sessiz mi? İş yerinde kullanabilmek için sessiz çalışıyor olması çok iyi olur.

Mutlu Suner said...

Merhaba,
Çok teşekkür ederim. Size kolay gelsin. Su anda hamileleğin en zevkli ayları. Son 3 ay biraz zor oluyor. Şişmeler başlıyor. Şu anın keyfine varın!
Ben Medela pompa kiraladım. Oldukça sessiz ama ebat açısından bu profesyonel makinalar pek şirkete götürülecek gibi değil. Bir arkadaşım Lansinoh'un 2'li sağma makinasını almıs, sesinden memnunmuş. Ben kiralamadan önce Medela'nın tekli tipini aldım ama o kadar ses yapıyor ki sadece tatilde mecburiyetten kullandım. Kiralama maliyeti oldukça ucuz, ayda 70 YTL, o yüzden de ona devam ettim.
Kiraladığım yerin telefonu: 0216 5455842. Eve kendileri getiriyor. Kiralarken mutlaka 2'li set isteyin, böylece 2 göğüs aynı anda sağılır. Süt sağmak sıkıcı bir iş. Olur da eve ayrıca Medela alırsanız, onun içinden zaten bir set çıkıyor. Bu durumda ekstradan 1 set ve uzatma hortumunu isteyin..