Monday, December 8, 2008

Uyku-5 Yanlış Uyku Eşleştirmeleri

Yanlış Uyku Eşleştirmeleri:
Çoğumuz çaresizlikten bebeğimizi uyutmak için türlü yöntemler deneriz. İşe yarayınca da o metodlara takılır kalırız. Bebek onsuz uyuyamaz olur.
İstanbul Parenting Class'daki kurslarda öğrendiğimiz değerli bilgilerden biri de bu konudaydı. Bebek doğduktan sonra ilk 3 ay bebeğimizi istediğimiz gibi tutmamız, kucaklamamız, sallamamız konusunda bizi yüreklendirdiler. Çünkü bu 3 ay bebeğin dış dünya ile uyumlanma süreciydi. Bu sırada ona istediği hertürlü şefkati vermemiz gerekiyordu. Ben de aynen böyle yaptım. Devamlı bebeğimi tuttum, sarıldım. Bu derslerde birşey daha öğrendik: Bebekler şöyle veya böyle birçok şeyi ögreniyorlar. Ancak uyku süreci cok önemli ve ögretilmesi gereken bir süreç. İleride yetişkin hayatını bile etkiliyor. Uykusuz yetişkinlerin geçmişlerinde bu süreci iyi geçirmedikleri görülmüş. Bebeğinize uyumayı ögretmek ona yapacağınız çok büyük bir yardım olacaktır. Daha huzurlu bireyler olacaklardır. Bu konuda kararlı olun. Göreceksiniz ki, uzun süre gece uykusu çeken bebekler, ertesi günü çok huzurlu kalkıyorlar.


Evet, yanlış eşleşmeler diyorduk:
Bebeği sallamak, emzirirken uyutmak, arabada uyutmak, salıncakta uyutmak...
Kısaca her türlü yardımcı etken bu kategoriye düşüyor. Bunun sakıncası ise bebeğinizin kendi kendine uykuya dalmayı öğrenememesi. Sizin geceleri bebek her kalktığında onu sallamak zorunda olmanız, meme vermek zorunda olmanız, bir süre sonra sinirleri yıpratabiliyor. Saatte bir uyanan bebekler var. Çünkü nasıl uykuya dalacaklarını bilmiyorlar. Tek bildikleri sallanmak, meme emmek, vs.

Alp'e benimle beraber bakan yardımcım Selda da özellikle sallama konusunda tam bir uzman! Ben her ne kadar Alp'i artık sallamasak desem de, Selda kesinlikle ağlamasına kıyamadığı için bol bol salladı Alp'i. Selda dedim, bu nereye kadar? Alp olacak bilmem kaç kilo, biz bunun altından nasıl kalkarız? Selda oralı değil, ben sallarım diyor. Selda'ya uyku eğitimini anlatıyorum, ben varken olmaz diyor. Nasıl ağlatırız Alp'i? Onun iyiliği için diyorum. Araştırmalar gösteriyor ki, asıl öğrenme, gün ışığında oluyor. Büyüme ise, gece saatlerinde ve uykuda. Yani cocuk gece ne kadar cok uyursa o kadar iyi ögrenir ve iyi büyür. Onun iyiliği için bunu yapmamız lazım!

Sonunda Selda bayram tatili için memleketine gitmeye karar verdi. O sırada Alp 11 haftalıktı. Kilosu istenen düzeyde, beslenme araları 4 saat olmuştu. Tamam dedik, sen git biz bu eğitimi vereceğiz. Selda sadece 3 gece yoktu. 4. gece döndüğünde küçük bir şok geçirdi! Alp'i yatağa koyuyor ve odadan çıkıyorduk ve Alp kendi kendine uyuyordu. Hem de sabaha kadar! Daha önce, Alp sabah 4 gibi uyanıyor ve bir daha uyumuyordu. Mutlaka sallamak gerekiyordu. Selda sabah 4'lerde kalkıp Alp'i sallıyordu hep uyusun diye. Şimdi ise Alp 4'de uyanmayı bırakmış, daha geçlere kaydırmıştı. Üstelik hemen uykuya geçiyordu! Bu bir mucize dedik kendi kendimize. Biz de bu kadarını beklemiyorduk.

Tabii bilinen laflar var bir de: Aman kimseye söyleme, nazar değer, sus lafları eşliğinde Alp ÇOK ŞÜKÜR uyuyor! Ben bir de blog yapıp bunu anlatıyorum herkese! İstiyorum ki, bildiklerimden daha çok anne faydalansın.
Bebeklerin uykusuzlukları kader değil, birşeyler yapılabilir. Ne kadar çok kişi bilse, o kadar iyi olur. Sevgili anneler, lütfen bu konuyu es geçmeyin. Hepimizi en çok rahatsız eden konulardan biridir uyku. Herkes bildiklerini paylaşırsa daha çok anne ve çocuk huzur içinde günlük hayatlarını sürdüreceklerdir.

NOT: Tabii ki bebeğimizi yine kucağımıza alacağız, ona sarılacağız, öpüp koklayacağız! Benim altını çizdiğim nokta, bunun UYUMA YÖNTEMİ OLMAMASI! Zaten kim dayanır ki, bebeğini devamlı öpüp koklamamaya :)

3 comments:

asmabahce said...

35 gunluk bir bebegim var ve ben her uyandiginda altini temizleyip emzirerek olmazsa hafifce sallayarak uyutuyorum ve gittikce geceleri hic uyumamaya basladi ne yapacagim derken blogunuza rastladim neyseki. Yinede bana vermek istediginiz tavsiyeler varsa sevinirim. Sevgiler...

yelthenymph said...

merhaba;
o haftalarda 4 saatlik beslenme aralari cok degil mi? bilmedigimden soruyorum. kizim 4aylik ama hala 2 saatte bir emiyor. sutum azdir, doymuyodur belki? bir de yazida hangi yontemle uyutmayi bssardiginizi ben mi kscirdim acaba? tesekkurler...

Mutlu Suner said...

@ yelthkenymph, saat aralarını açmak, birkaç faktöre bağlı. Bebeğin emme kapasitesi önemli. Ama artık hiç olmazsa 3 saatte bir olabilmeli. Bunu hergün biraz aralarını açarak yapabilirsiniz. Bebeğinizin kilosu düşükse, karnı da daha çabuk acıkacaktır. Blogdaki bu bölümleri yazalı neredeyse 3 sene oldu:) bu yüzden sıralarını hatırlamıyorum. Ben Ferber yöntemi ile uyuttum.