Monday, December 8, 2008

Uyku-3 Ferber Yöntemi




Uyku Eğitimi: (Ferber Yöntemi)

Bebeğimize rutini uyguladıktan sonra, makul bir saatte bebeğimizi yatağına koyuyoruz. Ona iyi geceler diliyoruz. Hatta anahtar bir kelime belirleyip her gece bu kelimeyi özellikle kullanmaya dikkat ediyoruz. Uyku, dodo, ne olursa.. Sonra kapısını kapatıp odadan çıkıyoruz. Birkaç dakika sonra bebek ağlamaya başlayacak. Çünkü daha önceki yöntemleri istiyor olacak. İşte burada çok kararlı olmanız lazım. Bebeğiniz 3-6 ay arasındaysa, bu ağlama seansları çok uzun sürmeyecektir. Bize düşen ise, saat tutarak her 5 dakikada bir odaya girmek, herşeyin yolunda olduğunu görmek. Elinize almayın. Ben şşşşş sesi çıkartıyorum, sakinleşiyor. İçeride kalma süresi en fazla 1 dk sürmeli. Sonra tekrar çıkıyoruz. Bir sonraki ziyaret 6 dakika sonra olmalı. Daha sonraki 7dk.. Bu şekilde gidiyor.
Alp'e bunu uyguladığımızda, Alp ilk gün 15 dakika ağladı. Sonra uykuya daldı. Bir sonraki gün 20 dakika ağladı. (2.gün çok uazayabiliyor). 3. gün ise sadece 5 dakika ağladı. 4.günde sadece mız mız yaptı, ağlamadı. O zamandan beri yatağına bırakınca ağlamıyor, sadece bazen mız mız ediyor ama kendi kendine uykuya geçiyor.
Biz Türk milletine bu yöntem genellikle çok ters geliyor. Çocuk ağlatılmaz denir hep. Ama bu yöntemi uyguladığınızda olan şey, bebeğiniz kendi kendine uykuya dalmayı ögreniyor. Bunu çok küçükken yaparsanız, bebeğiniz sabah gülücüklerle uyanıyor. Psikologlar, yöntemin hiçbir zararının olmadığını söylüyorlar. İnşallah öyledir!
Bu arada bebeğinizin gece uyanmaları devam edecektir. Ancak bu metodu uygulamaya başladıktan sonra, yavaş yavaş uyanmaların saati ileri kayacak ve zaman içinde yok olacaktır. Bu gece uyanmaları için şunu yapabilirsiniz:
Eğer gece hala besliyorsanız, yavaş yavaş beslenmelerin miktarını azaltın. Meme veriyorsanız, dakika yöntemi ile, biberon ise ml olarak azaltın. Merak etmeyin, azaltılan miktar yavaş yavaş olduğu sürece, gündüz beslenmesine eklenecektir. Ama birden kesmeyin, bu fazla haşin bir yaklaşım olur. Eğer bebek 2 kez uyanıyorsa bunu önce 1 keze indirip sonra da yok edebilirsiniz. Bu uyanmalarda ise, bebeği uyutmak için yine eski yöntemlere dönebilir veya yine Ferber metodu uygulayabilirsiniz. Ama gecenin bir saatinde, ev cok sessizken bebeğin ağlamasına tolere etmek cok zor.
Alp'de durum şöyleydi: Alp geceleri kalkmaya devam ediyordu, ben de beslemeye. Ama süreyi azaltıp sonunda 5 dk'ya indirdim. Sonra Alp kalkmayı kendiliğinden ileri saate alıp yok etti. Fakat neden bilmiyorum, 1 hafta sonra tekrar uyanmaya başladı. Bu yüzden karar verdik. Artık meme için uyanmadığına göre, alışkanlıktan olabilirdi. Tekrar Ferber uyguladık. 1.gün 15dk, 2.gün 35 dk, 3.gün ise 5 dk ağladı. Artık uyanmıyor. Arada sırada 6'da uyandığı oluyor ama sonra geri uyuyor. Kendisi uykuya dalmayı öğrendiği için problem olmuyor.

Gece uykuları düzene girince, gündüz uykularında da aynı şeyi yapmaya başladık. Hiç sallamadan, rutinini uygulayarak, daha kısa, Alp'i yatağına bırakıyoruz. Alp bazen itiraz ederek, bazen etmeden uykuya dalıyor. Oldu ki itiraz etti, ağlıyor, o zaman fazla ağlatmadan alıp, "demek uyumayacaksın" diyoruz. İçeri götürüyoruz, 15 dk sonra tekrar koyuyoruz yatağına. Bu genelde işe yarıyor.

Ferber metodunda önemli bir nokta: Dayanıklı olmanız şart .Eğer bebeğiniz 30 dk ağladıktan sonra dayanamayıp yataktan alırsanız, bir daha bu eğitime vermeye karar verdiğinizde bebeğiniz en az 30 dk ağlayacaktır. Çünkü siz ona "30 dk ağlarsan seni alırım, pes ediyorum" mesajını vermiş oluyorsunuz. Bu yüzden kararlı değilseniz, siz veya eşiniz dayanamayacaksa lütfen bunu yapmayın.. Buna kartopu etkisi deniyor. 30 Dk üstüne bir 30 dk daha ağlayabilir, süre böylece uzayıp gider..

49 comments:

Mutlu Suner said...

Merhaba,
Açıkçası bu konuda da epey araştırma yaptım. Bu konuda tam bir 2'ye bölünmüşlük var, hala. Benim okuduklarımdan, dinlediklerimden, kursta gördüklerimden edindiğim kanaat şu: Eğer bunu 3-6 aylık dönemde yaparsanız böyle bir sorun olmaz. Ancak 6 aydan sonra bebek daha bilinçlendiği için böyle bir konudan bahsedilebilir. Destekleyenler şu örneği veriyorlar: Bebeğiniz eline bir bıçak aldı, siz de elinden aldınız, ağlamaya başladı. Bu yüzden eline bıçağı verir misiniz? O istediği kadar ağlasın, vermezsiniz. Uykuya geçirmeyi öğretmek çok önemli. Bu yüzden bu kadar ağlamak bebeğinize zarar vermez diyorlar..
Açıkçası bu açıklama, bebeğin uykusunu aldığındaki huzurlu duruşu beni bu yönteme ikna etti..

feminist anne said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Melike Demirbağ Kaplan said...

Ferberizasyonu emzirmeye devam ederken mi uyguladınız? Ben gündüz uykuları için başladım, ancak başarılı olamadım, çünkü gece emmeye kalktığı için hiç bir şekilde emme-uyuma bağlantısını kırma şansımız yok. 3 hafta aralıklı aralıklı denedik, maalesef sizin gibi 25 dakikada uyuyacak bir durum olmadı.

Belki önce gece emmesini bitirip sonra tekrar denemek lazım.

Mutlu Suner said...

Evet, ben 1 yasına kadar emzirdim. Siz gündüz uykusuyla baslamıssınız ama gündüz uykusu en son haledilmesi gerekn konudur. Önce gece ilk uykusu ile başlamalısınız. Sonra gece uyanmaları en son gündüz uykusu.
Tracy Hogg'un önerdigi uykuda emzirmeyi uyguluyor musunuz? Çok rahat edersiniz. Şöyle ki, önce 7:30 civarı yatacak, daha sonra 10:30 gibi, o uyanmadan önce siz uykusunda emzireceksiniz ya da biberonla süt vereceksiniz. Böylece uyanma süresini uzatmıs oluyorsunuz. Bu 8.aya kadar uygulanan bir metod ve cok faydalı oluyor.

Melike Demirbağ Kaplan said...

Peki o zaman gece kalkınca da CIO'a mı bırakıyorsunuz? Yoksa buna başlamadan önce nightweaning meselesini çözmek daha mı doğru olur, bilemiyorum.

Facebook'tan ekledim sizi, bir şeyler sormak istiyorum, kabul ederseniz.

bahar said...

Tekrar merhaba.. Ferber yöntemi için bebeğin 12 haftalık olması gerektiğini söylemişsiniz gerçi ama ben bir aylık bebeğime de bu yöntemi uygulayabilir miyim, fikriniz var mı acaba? Son 4-5gündür huy değiştirmiş, gece de gündüz de türlü türlü yöntemlerle çok zor uyuttuğumuz (karnı tok, altı temiz vs..)bir bebeğimiz var da..veya bu dönemdeki bebekleri uyutmak için bir bildiğiniz, öneriniz?..

Mutlu Suner said...

Hayır, uygulamayın. Çok minik bebeğiniz. Kilosunun da en az 5.5 olması lazım ki daha uzun süreler ac kalabilsin. Rutin yapın, meme aralarını en az 3 saate çıkartın. 1 aylık bebek daha cok minik. Biraz daha sabır..

bahar said...

Aslında şu aşamada amacım yatağına koyduğumda uyumasını sağlamak..yanlış ifade ettim sanırım..3 gün yöntemini burada uygulamam fayda sağlar mı diye soracaktım..saatlerce sallamak, kucakta uyutmak ve bunları bırakınca hemen uyanması çok yorucu oluyor..yani benim anladığım kadarıyla bebeklerin 3 kez tekrarlandığında pekçok şeye alışmaları..cevaplar ve özveriniz için çok teşekkürler..

larcencielblog said...

merhaba,
ben de son bir haftaya kadar Ferber yontemine cok ama cok karsiydim -ogrenilmis caresizlik konusu ve aglatmanin guven eksikligine neden olmasi meselesi! Alternatif yontemler bulmak icin Tracy'nin yontemini de denedim -acikcasi onu okumadan once yapiyormusum. Ama Cinar'i 7 aydir Tracy yontemiyle uyutmaya calisiyoruz ve isler her gecen gun daha sarpa sariyor -cunku Cinar bu yat/kalk meselesini oyun haline getirdi! Oglum su an 13 aylik ve gece uykusuna hala 45 dakikada geciyor ve gece de zirt pirt uyaniyor.
Dolayisiyla Ferber uygulamayi dusunuyorum! Beni eskisi kadar rahatsiz etmiyor cunku Cinar uyumadikca ben yipraniyor ve sinirleniyorum ve bu durum ikili iliskimizi etkiliyor. Ferber yapmadan da, ben yanindayken aglayabiliyor! Ferber uygularken de bir sure yalniz kalip aglayacak, ama sonra yanina gidebildigim ve hatta dokunup ona orada oldugumu hissetirebilecegim icin de cok da sakincasi olacagini dusunmuyorum. Umarim hersey yoluna girer de oglum da artik guzel guzel uyuyabilir :)

Mutlu Suner said...

Merhaba,
Ferber icin biraz geç kalmıssınız. 3-6 ay arasında yapılması sakınca yaratmıyor, ancak daha sonra bebk çok bilinçlendiği için zor. Hem daha uzun hem de daha yüksek sesle bağıracaktır. Daha önce hiç gece boyu uyumuş muydu? Gerçi uyku kitaplarında büyük yaşlarda da Ferber uygulatıyorlar ama benim şüphelerim var.

larcencielblog said...

Aslında benim bir arkadaşım 11 aylık bebeğine yeni uyguladı bu yöntemi ve çok da başarılı olmuş (3 günde sonuç almışlar). Kuzenim de 13 aylık oğluna uyguladı ve onlar da artık rahat bir uyku çekebiliyorlar ailecek -5. günde yeğenim uyumayı öğrenmiş. Çınar daha önce bütün gece hiç uyumadı maalesef! En uzun uyuduğu 5 saat... Ben de tam olarak hazır olduğumda başlamayı düşünüyorum ama işin psikolojik boyutu beni biraz endişelendiriyor. Bir denemek lazım ama doğru gitmediğini hissettiğim anda kesebilirim gibi geliyor...

Unknown said...

Tekrar merhaba.. Her türlü hatalı ebeveynlik modelini uygularak (!) kucakta sallayarak, gezdirerek uyuttuğumuz(ki ben buna ''sözde uyku'' diyorum) bir bebeğim var.. Ferber uygulamak istiyorum, artık kilosu, haftası vs.. müsait fakat sorun şu ki bilhassa gece ve bazen de öğleden sonraki uykusunda 20 dk,30 dk uyuyup kalkıyor..Tekrar kucağımıza alıyoruz, tekrar uyuyor, bırakıyoruz..Bu böyle 5-6 kez devam ediyor..(22:30'da uyuduysa gece 02:00'ye kadar böyle gittiği oluyor,02:00'den sonra daha uzun uykular uyuyor diyebiliriz..)Dolayısıyla böyle kısa uyuyup uyandığından, Ferber uygularsam eğer sabaha kadar ağlamasından korkuyorum..(Bu arada gece 1-2 kez kalkıp emiyor) Gece gündüz karmaşasını da tam aşamadıysak da biraz yol katettik. Şimdi hem gece uykularını erkene alma çalışmalarında devam etmek istiyorum hem de Ferber uygulamayı..Korkumda haklı mıyım?Uzunca bir post oldu farkındayım:(
Şimdiden teşekkürler..

Mutlu Suner said...

Merhaba
Bebek 3-6 ay arasında ise Ferber uygulamak icin harika bir zaman. Yalnız meme aralarını acabildiniz mi? Bundan bahsetmemişsiniz. En önemli faktör bu.
Bir de önemli olan bebegi gece ilk yatırdıgınızda uykuya kendi kendine gecmesini ögretmek. Gerisi kendiliginden gelecektir. Yani siz yatırın, Ferber ile ögretin, 1 hafta sonra gece uyanması azalacak cünkü uyansa bile kendi kendine uykuya dönecektir. (Aç değilse)
Yardımcı olabildim umarım.

Unknown said...

Meme aralarında sorun yok, 4 saat..Bebeğim de 15 haftalık.. Fakat şöyle söyleyeyim, diyelim ki, 30 dk ağladı ve uykuya geçti. 30dk sonra tekrar uyandı, yine Ferber yapmam gerekecek, gece boyunca böyle devam etmesinden endişe ediyorum..Ama artık kucakta uyutmak bütün anatomimizi altüst etmiş durumda..Bir de şöyle bir durum var, 20 günlükten itibaren neredeyse devamlı yüzükoyun yatırdık. Sırt üstü çok çok kısa uykular uyuyordu. Şimdi poposu yere değdiğinde uyanıyor..

Mutlu Suner said...

Benim uyguladıgım yöntem, biraz daha hafifletilmiş bir Ferber Yani her uyandığında bu yapılmıyor. Sadece ve sadece gece ilk uykuya götürüldüğünde yapılıyor. İsterse 30 dk sonra uyansın, bir süre eski yöntemler ile devam ediliyor ve gözlem yapılıyor. Bakalım uyuma süreleri uzuyor mu? Uyanması azalıyor mu? Sonra yine görüşelim.

Unknown said...

Anlaşılmıştır:)..Cevaplar için çok teşekkür ederim Mutlu hanım..

semosh said...

mutlu hanım ben ferberi çok uzun zamandır araştırıyorum ama ancak cesaret edebildim. benim oğlum çok zor bi bebek. uykusu hep sorun oldu
kolik yüzünden ayakta sallanmaya alıştı.şu an 9 aylık 5nci gün ferberi uyguluyorum.nihayet 10 dk ya indi .ama benim sorunum şu gündüzleri asla uyumak istemiyo tam 1.5 saat ağladı uyumadı yatağına yattığı an uykusu açılıyo. gündüz uyku düzenimiz tamam sabah 9 da uyku 10:30 da kalkış bazen 10 da da kalktığı oluyo saat14 de öğlen uykusu 2 saat kadar uyuyo. sonra 19:30 yatış ama gündüz ben sallamazsam uyumuyo yani yatağına bile koyamıyorum sallayıp koymaya kalksam uyanıyo sinirlenip uyumak istemiyo ayağımda salladığım yere bile bırakamıyorum uyku süresinca ayağımda

şimdi eğer bi fikriniz varsa ferberi gündüz nasıl ve ne zaman uygulamalıyım

bu arada hala kundak yapıp uyuyo yüzünde de tülbent olucak illa

üniversite mezunu bebeği için hep aaraştırmacı ilgili bi anne olarak bunlara nasıl alıştı nasıl böle sürdü hiç bilmiyorum büyükler sağolsunlar her gelen bişey bıraktı gitti kimsedebi yardım etmedi

bana bi yol gösterebilecekmisiniz ya da önerebileceğiniz bi yöntem bi kitap var mı?

şimdiden çok teşekkürlerr

Mutlu Suner said...

Merhaba Semosh, bana direkt mail atın, oradan yazısalım. Ben sizin mail'inizi göremiyorum maalesef.

Bloğuma Hoşgeldiniz! said...

Blogunuzu cok cok begendim. Kizim 6 aylik olmak uzere su uyku egitimini vermek istiyorum ama rutinimizi tam oturtamadik.
Rutin ne kadar siki olmali ve ne kadar esneklik payi var?
Geceleri baya sik uyaniyor su anda. Ama bunda benim de sucum var. Emerken saatlerce oturarak uyuya kaliyorum.
Uykuya yatagina yatirdiginizda (rutini uygularken) emzik yok, meme yok, sallamak yok. ne tur taktikler uyguladiniz?
Elinize super saglik. Oglum 3.5 yasinda onu da sizi okula vermek cok istiyorum, umarim imkanimiz olur!
http://yavrumilebasbasa.blogspot.com/

Bloğuma Hoşgeldiniz! said...
This comment has been removed by the author.
Bloğuma Hoşgeldiniz! said...

Blogunuzu cok cok begendim. Kizim 6 aylik olmak uzere su uyku egitimini vermek istiyorum ama rutinimizi tam oturtamadik.
Rutin ne kadar siki olmali ve ne kadar esneklik payi var?
Geceleri baya sik uyaniyor su anda. Ama bunda benim de sucum var. Emerken saatlerce oturarak uyuya kaliyorum.
Uykuya yatagina yatirdiginizda (rutini uygularken) emzik yok, meme yok, sallamak yok. ne tur taktikler uyguladiniz?
Elinize super saglik. Oglum 3.5 yasinda onu da sizi okula vermek cok istiyorum, umarim imkanimiz olur!
http://yavrumilebasbasa.blogspot.com/

Mutlu Suner said...

@zileyluk: rutin size kalmıs birsey ama genelde ne kadar iyi oturursa bebek o kadar huzurlu oluyor zira basına gelecekleri önceden biliyor:)
biraz emzirme aralarını emzik vererek acmayı deneyin. uyku eğitimini vermek icin cok iyi bir zamandasınız. yakında diş cıkartmaya baslar, cok zorlanırsınız. tavsiyem biran önce baslamanız.

Bloğuma Hoşgeldiniz! said...

Zamanınız için çok çok teşekkürler. Bu 1 günlük rutin illa 7 gün olmak zorunda mı. Rutin ortasında yada sonunda, yada 7 gunluk rutinden uyku egitim gunleri ortasında 1 günlük seyahat etmem gerekecek (zorunlu).
ne yapmamı tavsiye edersiniz? son anda bir iş çıktı.
Şu anda rutinin 3. günü ve olanlara inanamıyorum. Zaten belli düzenimiz vardı ama bunu yazarak yapınca, sistematik bir şekilde bebek saat gibi valla. ancak gündüz uykusu bazen bölünüyor tekrar uyutuyorum. umarım doğru yapıyorumdur.
Meme aralarını uzatma konusunu gece uykusu için mi söylüyorsunuz? Gündüz için de mi?
Bebek emzik zor alıyor. Bazen kusma refleksi yapıyor. Çok teşekkürler.
http://yavrumilebasbasa.blogspot.com/

Bloğuma Hoşgeldiniz! said...

Merhaba tekrar, bir sorum olacak. Rutin uygularken artik memede uyumuyor, ama kucagima aliyorum ve bazen yataga koyuyorum, bazen kucagimda uyuyor.
Rutinde kucaga alma musaade ediliyor mu? Yoksa sadece yatakta mi uyumali? Rutin doneminde uyumasi icin nasil yardim edebiliriz?
Tesekkurler.. http://yavrumilebasbasa.blogspot.com/

Tugba Bozdere said...

Merhaba
Benim oglum da 9 aylik . Kanada da yasiyorum. Oglumun doktoru Ferber metodunu onerdi uyku duzeni icin. Daha onceki rutinde aksam saat 9 da yatiyor ve gece saat 3 e dogru kalkiyor (ben biberon verip altini da degistirme gibi hata yaptim ) biberon a cok alisti..Doktorun Ferber metodu tavsiyesi ile biberonu hemen kestim ( ne kadar dogru bilmiyorum ) ilk aksam yaklasik toplam 45 dk ikinci aksam ise 1 saate yakin agladi. Ne yapmam gerektigini bilmiyorum dogru metod mu onu da bilmiyorum..?? Tavsiyeleriniz icin tesekkurler

Mutlu Suner said...

Ben uyguladığımda Alp 3 aylıktı. 9 aylıkken süreler uzayabilir. 2 gün yapıp bırakırsanız emeğinize yazık olur. Birkaç gün daha sabredin. Ama arada bir gidip mutlaka kontrol edin, orada olduğunuz mesajını verin. Bir de kitabın kendisini okumanızı tavsiye ederim, çok detay var orada.
Zararı konusu çok tartışmalı. Benim düşüncem şöyle: Bebek zor uyuyan bir bebekse ve bir türlü uykuya geçmeyi ögrenemiyorsa, büyüdükçe problemler de büyüyor. Anne o hale geliyor ki, çocuk saatlerce ağlıyor, uyumuyor, çocuk kocaman olmuş, sonra Ferber yapıyor. Bence çocuk büyüdükçe zararlı olma riski artıyor. Halbuki çok küçükken yapılırsa, 3-4seferde sorun çözülüyor. Bu konuda 2 tarafı da destekleyen çalışmalar var. Kişisel bir karar. Ben çok memnunum, 3 aylıktan beri çocuğumuz kendisi uyuyor:)

Unknown said...

Mutlu Hanım merhaba;
Konunun üzerinden çok zaman geçmiş ama bence hala güncel..Bebeğim 5 gün sonra 5 aylık olacak. Ve ben 21 gündür uyguladığım yatır-kaldır sonuç vermediği ve bebeğim geceleri saat başı uyanan bir bebeğe dönüştüğü için ferber uygulamaya başlayacağım.
Ancak aklıma takılan bir kaç soru var. Tecrübelerinizle yanıtlarsanız sevinirim..
- Kitapta gece başlayın ve gece kaç kez uyanırsa hepsinde belirli aralıklarla odasına girin diyor. Takip ettiğim bazı bloglar sadece gece uykusuna başlarken yöntemi uygulamış, gece uyandığında ise eski yöntemlere dönmüşler. Ben de böyle mi yapsam? Bebeğim emziksiz uyumuyor. Eğer gece uyanmalarında emziğe devam edersem yöntem işe yaramaz gibi geliyor.
- Sadece gece uygulasam ve her uyandığında aynı şeyi yapsam daha mı hızlı aşama kaydederim?
- Son olarak da gündüz uykularını gece ile aynı anda mı başlasam? Yine sözkonusu bloglarda gündüz uykusuna geceyi hallettikten sonra geçmişler. Eğer öyleyse ne zaman geçmek gerekir?

Not: Bebeğimin beslenme saatleri ortalama (07-11-15-19-23-03)

Lütfen yardım edin. Şimdiden teşekkürler...

Mutlu Suner said...

@Semra: (KARISMASIN DİYE CEVAPLARI MECBUREN BÜYÜK HARFLE YAZIYORUM)
- Kitapta gece başlayın ve gece kaç kez uyanırsa hepsinde belirli aralıklarla odasına girin diyor. Takip ettiğim bazı bloglar sadece gece uykusuna başlarken yöntemi uygulamış, gece uyandığında ise eski yöntemlere dönmüşler. Ben de böyle mi yapsam? BEN BÖYLE YAPTIM. ANCAK SONRA KIRAMADIĞIM BİR GECE KALKMASI OLDU ORADA TEKRAR UYGULADIM. AYNI ANDA UYGULAYANLAR DA OLDU. BU SİZE KALMIŞ.
Bebeğim emziksiz uyumuyor. Eğer gece uyanmalarında emziğe devam edersem yöntem işe yaramaz gibi geliyor. BEBEĞİNİZ ÇOK KÜÇÜK, EMZİKTEN ÇEKİNMEYİN KULLANIN. İHTİYACI VAR. 1 YAŞINDAN SONRA BU KONUYLA İLGİLENEBİLİRSİNİZ.
- Sadece gece uygulasam ve her uyandığında aynı şeyi yapsam daha mı hızlı aşama kaydederim? BU KESİN.
- Son olarak da gündüz uykularını gece ile aynı anda mı başlasam? Yine sözkonusu bloglarda gündüz uykusuna geceyi hallettikten sonra geçmişler. Eğer öyleyse ne zaman geçmek gerekir? EVET BUNU YAPAN VAR. YAPABİLİRSİNİZ.

ANCAK KESİN OLARAK BİR UYKU RUTİNİ OTURTUN. DAHA ÖNCE BELİRLEDİĞİNİZ BU SAATLERE ÇOK NET UYUN.

Not: Bebeğimin beslenme saatleri ortalama (07-11-15-19-23-03)

doruk said...

Merhaba
Benim 7.5 aylık bir oğlum var.6. ayı domadan ferber uygulamay başladık ve çok kısa bir süre içinde olumlu yönde sonuç aldık. Gece ve gündüz uykularınında kendi kendine uyyabilmeyi başardı. Ancak son 1 haftadır geriye dönüş başladı. Gece rutininden sonra uykuya dalıyor ancak her zaman olmasa da 2-3 saat sonra uyanıyor ve çok ağlıyor. Bu arada ferber uygulamaya devam ediyoruz ama ağlama şiddeti azalmadığı için yatağından almak ve yanımızda yatırmak zorunda kalıyoruz. Bu geri dönüşün sebebi konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim. Şİmdiden teşekkürler :)

Mutlu Suner said...

@doruk: Bebeğinizin bu aralar diş çıkartacak olması çok muhtemel. Bu çoğumuzun yaşadığı birşey. Diş jellerinden kullanabilirsiniz. Gündüz eline kereviz, havuc gibi seyler verin, iyi gelir. Siz sistemi bozmayın. Sıkıntısı için ağladığı çok net, kucağınıza almaktan korkmayın. Ama sallayarak uyutmayın. Sıkıntısı geçince kendisi uyuyacaktır. Bu diş işleri bir başladı mı 2 yaşına kadar sıkıntısı devam ediyor. Ama diş gözüktükten sonra birşeyleri kalmıyor, merak etmeyin.

Emirim said...

Mutlu hanim merhaba,
10haftalik bir oglum var suanda 5,3kg ve bu yontem icin 2hafta daha bekleyecegim. Bu sirada size danismak istedigim,
Hergun saat 21:00 gibi banyo yaptirip emzirip yatiriyorum mizmizlanmadan saat 01:30-02:00 ye kadar uyuyor. Sonra beslenmek icin mizmizlanark kalkiyor ve altini degisip emzirip 20-25 dk yatiriyorum, sonra saat 05:00-06:00 gibi kalkiyor altini degisip 20-25dk emziriyorum ve uyuyor.. Ama bu uyumalarda ssikintimiz yok yatagina birakinca daliyor. Sonra 09:00-09:30 gibi altini degisip emzriyorum yatiriyorum bazen uyuyor 11ekdr bazende uyaniyor ogle uykusuna kadar. Gunduz 2-3 defa 1-1,5 saat uyuyor, baska bir yatakta yada hamaginda, ama gunduzleri 2, 2,5 saatte bir emmek istiyor ve 20-25dk emiyor hani ara ogun degil ana ogun yapiyor..
Sizce gece uyanmamasini saglamak icin nasil bir rutin uygulamaliyiz nereden baslamali? Beslenmeyi yavas yavas azalttiginizdan bahsetmissiniz, biraz daha bilgi verirmisiniz..
Tesekkurler

Mutlu Suner said...

@emirim: gece rutininiz iyi gözüküyor. Yanlız gündüz uykusunda uyandırmanız gerekiyor gibi duruyor. Tracy Hogg'un rutini genelde bebeklerde çok işe yarıyor. Ben sabah 9.30'da uyutup 11'de uyandırıyordum. Oyun, yemek sonra 1:30'da tekrar uyku, 3'e kadar. Sonra da 4 civarı bir 30 dk'lık kestirme. Yalnız bebeğiniz çok ufak olduğu için bu süreler biraz uzayabilir. Bunu 2-3 gün deneyip gözlemlemeniz gerekiyor. Uyku eğitiminde "uyandırmak" çok önemli. Ama bebeğin verdiği sinyallere de dikkat. Bazı bebekler diğerlerine göre daha uzun veya daha kısa uyuyabilir.

yelthenymph said...

merhaba; ben de son 5 gündür 9,5 aylık kızıma Ferber uyguluyorum ve aslında çok net sonuç aldık. Yalnız artık yavaş yavaş, yatağa bıraktığımda ağlamaması gerekir diye düşünüyorum, biraz daha beklemeli mi, yoksa kızımın güven duyguları gerçekten sarsılıyor mu? :( ayrıca ben gündüz uykularında da uyguluyorum aynı zamanda onda da iyi gidiyoruz. tek sorun yatağa bıraktığımda henüz sakinleşemiyor. şunu eklemeliyim ki bizim akşam rutinimiz meme. uyutmadan önce memede sakinleşip uyku mmoduna geçiyor. gece emzirmesini yeni terkettik, en son bu kaldı.emzirmeden uyutmak da istemediğim için henüz düzenleyemedim bunu. ne derece önemli acaba?

bir de eğitime başladığımızdan beri ilk kez dün gece 2 kere uyandı ve yanına gitmek, hatta birinde kucaklamak zorunda kaldım. bi rahatsızlığı olduğu belliydi. herşeyi berbat mı ettim?

osn olarak... (kusura bakmayın, kitabı okuyacak vaktim yok inanın. bu kadar zamandır uykusuz geceler yaşıyoruz ve acil çözüm gerekti bize) sabahları 5,5ta uyanıyor. akşam 8de yatıyor. bazen kakasını yapmış olduğunu görüyorum geri uyutmak için ısrar etmiyorum. bazen de ısrar ediyorum ama sonunda kesin uyandığına ikna olup alıyorum.

Sizce nasıl bir gidişatımız var? (siz bu tecrübeyi geride bırakalı epey olmuş ama?...)

Teşekkürler, sevgiler...

Mutlu Suner said...

@yelthenymph: dogru yoldasınız. unutmayın bu aylarda diş çıkartma, ayağa kalkma gibi gelişimsel olaylardan dolayı sık sık uyku bozulabilir. O zaman rahatlatmak gerekebilir. Yaşı büyük bence rahatlatmakta hiçbir sıkıntı yok. Kolay gelsin.

Emirim said...

Merhaba mutlu hanim ben daha oncede yazmistim size cevabiniz icin tesekkur ederim.. Simdi derdimiz daha farkli.. 5aylik oldu emir ve disleri cikti 5gun once.. Ve 1aydirda donmeyi ogrendi dolayisiyla sadece yuzustu uyumayi tercih ediyor.. Gunduzleri keyfi yerinde geceleri cok huzursuzlaniyor.. Donuyor ve sonra sirtustu geri donemiyor bir sure sonra aglayarak uyaniyor bunun distenmi yoksa donmeklemi alakali oldugunu bilemiyorum.. Sizce ne yapmaliyim.. Yakinca ise baslayacagim icin gece uykulari cok onemli son 1haftadir nerdeyse 30dk da bir aglayir.. 3saat gecmisse emziriyorum gecmemisse pisliyorum oyle uyuyor. 3saat gecmisse emzirmeden uyutamiyorum.. Su vermeyi denedim 1saat sonra yine uyandi emzirdim.. Cozum ne olabilir dis cikarma uyku bozuklugu ne kadar suruyor
Simdiden tesekkurler

Mutlu Suner said...

@Emirim: Herşey aynı anda olunca cevabı bulmak gerçekten zor. Dişten dolayı uyku bozulmalarında 30 dakikada bir ağlama yaşamıştım ben ama bu durum 3 gün sürmüş sonra düzelmişti. Eğer dişten dolayı oluyorsa kısa sürede düzelecektir. Bana doktorum o günlerde (3 gün için) 1/2 kaşık Calpol vermemi önermişti, ben 30 dakikada bir uyandığı zamanlarda uyguladım, faydasını gördüm. Diş jeli de sürüyordum dişlerine. Dönmeyi öğrenmesi biraz vakit alıyor, gündüz yerde bunu teşvik edecek çalışmalar yapmak faydalı olur. Bir kere döndü mü, sorun halloluyor zaten:)

Gamze said...

Merhaba mutlu hanım,
4 aylık bir oğlum var, yaklaşık 1,5 aydan beri bi rutine onu oturtmak için çabalıyorum gün içinde 4 saatte bir emziriyorum akşam banyosunu yaptırıp yatırıyorum memede uyudugu için o gün şanslıysak hemen uyuyor ama gece öğününe sıra gelmeden uyanıyor ve gece boyu 2-3 kere daha uyanıp meme istiyor. Onu tracynin kitabındaki gibi kucagımızda şşşt pat yaparak bazen sakinleştirip yatagına geri koyuyoruz ama bazen sakinleşmiyor ve tek çare yeniden emzirmek zorunda kalıyorum. Bütün gün se easy rutinindekini tutturamıyoruz çünkü en az bir seferinde 1.5-2 saat uyuması gerekirken en fazla 20 dk uyuyor ve bı yuzden uyanık oldugumuz saatler de artıyor. Artık ben de çok yoroldum ve heryerım ağrıyor bı yuzden ferberi yapmaya karar verdim. Önce ilk yatışını sonra gece emmelerini en son da dediğiniz gibi sabah uykularını düzene sokmaya çalışacağım bana önerileriniz var mı? Gece her uyanmada bazen 1,5-2 saatte bir bile memeyi tamamen boşalttıgından acaba acıkıyor mu diye düşünüyorım ama gayet tombul bi bebeğim var ayda ortalama 1 kg alıyor. Bana uykularını düzene sokmam konusında yardımcı olur musunuz? Teşekkürler, gamze

Mutlu Suner said...

@gamze ayda 1 kg zaten genelde beklenen bir kilo, bu nokta önemli değil. gece eksilen beslenmeyi gündüze eklemek iyi oluyor. zaten ferber'i uygulamaya başlayınca gece uyanması azalacak. alışkanlıktan uyanınca tek bildiği meme, o yüzden meme istiyor. tavsiyem ferber kitabını okumanız, türkçe'si de var artık. orada çok güzel anlatıyor. bazı arkadaşlarım bütün uykularda aynı anda ferber yaptılar yani gece-gündüz, bunu da yapabilirsiniz.

tuğba fındık said...

merhaba mutlu hanım, benim 6,5 aylık kızım var ve hiçbir şekilde uyutamıyorum. ne kolda ne ayağımda ne de emerken bebeğim ağlamaktan bir hal oluyor. bir gün karar verip yatır/kaldır yöntemini uyguladım ama sonuç değişmedi bizim şöyle bir sorunumuz var uykuya geçişi çok zor yapıyor. ilk doğduğundan beri böyle değil tabi hep emerek uyurdu 4. ayında memlekete gittim bebeğin tüm düzeni alt üst oldu uyutamamaya orda başladık hala da devam ediyor ferber yöntemi 3-6 ay içinde uygulanıyormuş onu da uygulayamam sanırım lütfen bana yardım edin ne yapabilirim bu konuda çaresiz kaldım :((

Mutlu Suner said...

@tuğba fındık ferber'in kitabını okuyup başlamanızı tavsiye ederim. evet 3-6 ideal ama siz geç kalmış sayılmazsınız. sinirleriniz daha fazla bozulmadan önlem almalısınız.
bu sırada seyahat yapmamanızı tavsiye ederim.

Unknown said...

Merhaba ;
Benim 6 aylık bir oğlum var.daha bugün ferber'ı uygulamaya karar verdim.zaten öncedem oturmuş bir rutinimiz vardı onu uyguladım öptüm beşiğine yatırdım.yalnız oğlum bana çok bağlı.babamız hep yırtdışında olduğu için evde sürekli ikimimiz.doğal olarak uyurkende kucağımda pışpışlanmaya beni koklamaya alışık.ben dakikalarda biraz sorun yaşadım.birde beşikte ayağa kalktığı için içeri her girdiğimde yatırdım.yani temasta bulundum.en son içeri girdiğimde geri yatırıp uyuyabilirsin bebeğim dedim ve yüzünü okşadım o an uyuya kaldı.hatamı yapıyorum.hiç ellememelimiyim?ama ben yatırmazsam ayakta durup bağırmaya ve ağlamaya devam edicek.dayanmasıda çok zor oluyor :(

Gamze said...

Merhaba mutlu hanım, oğlum 7,5 aylık, geceleri ferber sayesinde deliksi uyuyor ama gündü uykularını oturtturamadık, odasına gidip yatağına bıraktığımız an ağlıyor. Gündüz uykuları konusunda nasıl bir tavsiye verirsiniz bana? Ferberi deneyeyim dedim ama bizden geçmiş sanırım çok ağladı kıyamadık artık. Bir de dişi çıktığında gece ağladığında veya yağmurlu bi havada şimşek çaktıgında korktuğunda ve ağladığında da mı kucağa almamak lazım?

Mutlu Suner said...

@gamze: sıkıntısı varsa mutlaka alıp sakinlestirin. Burada kasıt sizi uyku objesi olarak bilmesin. Zaten hastaliklarda rutin bozuluyor ama sonra eski haline donuyor. Gunduz icin yukarida yazan bir kisim var. Cevap orada:) Kolay gelsin

Unknown said...

merhaba başka bir şey araştırırken bu yazınızı gördüm. benim kızımın 4 ayı bitti. geceleri 10 buçuk 11 den sonra uykusu gelince memede emzirirken uyuyor ve gece hiç uyanmadan sabah 6 7 8 (geç yatmasına göre saatler değişiyor) gibi uyanıyor. sizce bu iyimi yoksa ferber yöntemini uygulamalı mıyım ? gündüz içinde sabah uyandığı saatte emziriyorum daha sonra oynuyoruz vakit geçiriyoruz acıktığında memede bir daha uyutup yerine koyuyorum ama 1 saatten fazla uyumuyor gündüzleri. gündüzleri de hep böyle vakit geçiriyoruz. bu normal mi bunu öğrenmek istiyorum. çok kucak istiyor bunun bir yöntemi var mı ? birde memede uyumasının bir sakıncası var mı ?

Unknown said...

Merhaba mutlu hanim. Bn de bu gece ferber yontemi uyguladim kizmda. Daha once de gunduz denemistim ama kiyamadim. Bu gece esimin de destegiyle daha esnek sekilde uyguladim. Emzigini verdim her girisimde. Yan yatirdim gibi.. Ama sorum su. Gunduz uykusuna da hmn uygulamalimiyim
Yoksa gece hallolsun sonra mi. Kizim 6.5 aylik. Gunduzleri salladigimda ayagimdan biraktiktan 10 dk sora uyaniyor. Gece de uyuturkn ole yapiyordu fakat bu gece uyanmadi. Yani bu gecelik yontem ise yaradi. Eger gunduz de uygularsam ve cok aglarsa yine kiyamayip vazgecmekten korkuyorum. Sizce ne yapmaliyim..

Unknown said...

Bir de bunun disinda uyku saatlerinde ewde olmadigimiz oluyor. Yani baska bir ewde ya da arabada seyahat halinde olabiliyoruz. Bole durumlarda ne yapmaliyim?

basak said...

Merhaba . Benimde oğlum 1 yaşında ferberi uygulamak istiyorum. Önce kucakta sallanmak sonrada besikte sallanmak istiyor. Geceleri her saat başı kalkıyor bu yöntemi denesem Sorun olur mu yada başka oneriniz var mı çok caresiz kaldık uyumak istiyoruz artik


Unknown said...

arabada kendiliğinden uyuyorlar zaten . başka yerde de biraz fazla ağlayıp yine de dalıyorlar

Unknown said...

Merhabalar benim kızım 13 aylık ferberi 4 gundur uyguluyorum lakin yine ağlıyor ağlama süreleri azaldı ama hala en az 10 dj ağlıyor napmaliyim gündüz 15 dj ayliyia uyuyor yarım saat sonra ağlayarak uyanıyor nasıl bir yol izlemeliyim bırakmakta istemiyorum 4 gün sabrettim dayanamıyorum da ama sabrediyorum bir 3-4 gün daha uygulamalimiyim