Sunday, January 27, 2013

Kayak kaç yaşında yapılabilir?

Ben ve eşim kayak yapmayı çok seviyoruz. İkimiz de üniversite yıllarında başladık. Keşke çocukken başlasaydık diye hayıflanıyoruz. Tedirginliği hiçbir zaman üstümüzden atamıyoruz. Çok sevdiğimiz ve oğlumuzla paylaşmak istediğimiz için ona yolun başında ders aldırmaya karar verdik. Geçen sene istemiştik, 3.5 yasında iken ama bir türlü gidemedik dağa. Orada ögretmenler çok istemiyormus bu kadar küçük çocuğa ders vermek. Hem kaslar çok zayıf hem komut almaları biraz daha zor diye. Yurt dısında da kayak okullarına genelde 4.5 yaş alt limiti koymuslar. Elbet daha küçükken kaydıran var. Ama bize bu seneye kısmet oldu.

Kartalkaya'ya gittik 2 gün için. 4 tane ders ayarladık. Sabah ve öğleden sonra şeklinde. Genelde 30.dakikada çok yoruluyordu bacakları. Ögretmeni hemen kucagına alıp onu dinlendiriyordu. Yorulmasına ragmen pes etmedi, bu hoşumuza gitti. 4.derste artık ögretmenin tutmasına gerek kalmadan kayabiliyordu.

Ama hala ögretmene uzun süre ihtiyacımız olacak sanırım. Zira biz ögretmen gibi geri geri kayıp onu kontrol edemeyiz. Yanımızda kayması için sanırım 6 yasına falan gelmesi gerekecek. Tabii her sene düzenli olarak bu sporu yapmak kaydıyla.

Hiç kayak yapmamış ama çocuğu mutlaka yapsın isteyenler için yazıyorum: Evet zor, meşakatli bir iş kayak. Çocuğun günlük kıyafetlerini giymesi bile bir işken, bilmem kaç kat kıyafet giydiriyorsunuz. Hiçbirşeyi unutmamak lazım, hava birden soğuyabilir, sis olur, kar olur derken, herşey lazım. İçeriden dısarı cıkana kadar kan-ter içinde kalınıyor. Hele bir de siz de kayak kıyafeti ileseniz, kayak ayakkabılarını giy, onunkini giydir, kayakları taşı, aman kaskı, eldiveni, gözlüğü kalmasın, eyvah benimkini unuttuk, ayy çişini yapmadı daha derken gerçekten orada vazgeçmek istiyorsunuz.

Ama sonra piste çıkınca bunun ne kadar müthiş bir duygu olduğunu hatırlıyorsunuz ve herşeye değiyor:)

Ufak bir not daha: Geçen sene Uludağ'da ders aldıran bir arkadasım, orada hocaların kayağın önüne kilit taktıklarını söyledi. Böyle olunca çocuk kontrolü öğrenemiyor. İki tekerlekli bisikletin yanındaki ekstra 2 tekerlek gibi düşünün. Buna izin vermezseniz iyi olur.

1 comment:

Anonymous said...

828K VIVE domain vive.cc - YouTube - VIVE
828K VIVE.CC youtube mp4 YouTube is the online community for video-streamed people from all over the world!