Friday, December 24, 2010

Bir tane daha, son, söz..

Uykudan önce faslı. Eskiden ne kadar kolaydı, rutini izler, yatağa koyar, öper ve çıkardık. Hemen uyurdu Alp. Ama artık herşey değişti. Bütün arkadaşlarımdan duymuş olduğum uyumamak icin direnme bizde de baş gösterdi. Alp yatmamak için müthiş direnç gösteriyor. Yatınca da başlıyor hikayelere. Onu da anlat, bunu da anlat... Ama bildiğimiz masallar değil asla, nedense onlarla hiç ilgilenmiyor. Bana vinç anlat, uzay mekiği anlat, kamyon anlat gibi şeyler. Ben çareyi limit koymakta buldum. Sana 3 tane anlatacağım diyorum. Her seferinde kaçıncıda olduğumu belirtip, en sonuncuda "son-başka yok" diyorum. Bu Alp'i kesiyor mu?? Yooo, hayır. Benimle beraber her ne kadar SON dese de, anne bir daha diye başlıyor. Kararlı olunca kısa sürede alıştı duruma. Ama her seferinde şansını deniyor. Hatta babayı, Selda'yı da deniyor, ayrı ayrı. Kararlı olmak gerçekten önemli. Selda'yı bu konuda tamamen devre dışı bıraktım, çünkü Alp onu çok "sömürüyor" Biz daha kararlı olabiliyoruz.

Daha önce çok okuduğum saat kurma işini yapmaya başladım. Mucize gibi yarıyor. Herşeyde de yapıyoruz. Sokaktan eve mi girmiyor, hemen saat kuruyoruz. Banyoya mı girmiyor, hemen saat. Artık kendisi yapmaya başladı. Bunu ters olarak da kullanıyor: eve gelenlerin gitmesinden hiç hoşlanmıyor. Gitmesinler diye, size saat kuruyorum diyor, saati kuruyor. Digital olduğu için, en son ne varsa o kurulmus oluyor. Genelde 5 dakikaya ayarlı. Çalmadan kimse evden gidemiyor. "Anne bana saat kur" en popüler cümlemiz bu ara. Ne zaman mı diyor, birşeyi yarıda bırakmak istemediği zaman. Deneyin, faydasını göreceksiniz...

3 comments:

Unknown said...

Uyku sorunları gün geçtikçe artıyor.sanki kurulu saat gibiler , her çocuk aynı dönemde aynı tepkileri veriyor.Sizi çok iyi anlıyorum.Oğlum bir haftadır benimle uyumak için direniyor.Bütün gece uyumuyorum.Yağız mızıldadığında yanına gidiyorum uyuyana kadar bekliyorum ve uyuduğunu sanıp yatağıma dönüyorum ama vazgeçmiyor yarım saate kalmıyor tekrardan mızıldama.Ama kararlıyım uykusuz kalsamda yatağında uyuması gerektiğini öğreteceğim.Bakalım sırada neler var. iyi geceler..

Gül said...

super yontem!!! ben de hep bu tur durumlarda 10'dan geriye saymaya baslıyorum, sanırım aynı mantık, ama saat yontemi ise biraz daha 'resmiyet' katıyor cocuk adına. hemen mutfak saatimi bu is icin gorevlendiriyorum!! :)) bu arada okudugun kaynagı da paylasır mısın??

Mutlu Suner said...

Gül, kaynağı maalesef hatırlamıyorum. Ama birkaç yerde okumuştum, epey zaman önce. İlk okuduğumda böyle problemlerimiz yoktu tabii, koyuyordun yatağa, uyuyordu hemen. Sanırım emziği bırakınca da biraz işler değişti. Emzik ile daha kolay uykuya dalıyordu.