Thursday, February 26, 2009

Çocuğunuz gece geç mi yatıyor?

Çocuğunuz geç saatlere kadar uyumuyorsa ve sabah geç kalktığı için bu sizin işinize geliyorsa, büyük hata yapıyorsunuz demektir. Bebekler ve çocuklar gece saat 10:00-12:00 arası ciddi oranda büyüme hormonu salgılarlar. Çocuğunuz, geç yatmasından dolayı bu fırsatı kaçırıyor olabilir. Aynı zamanda, gündüz olan öğrenme süreci, gece uykuda pekiştirilmektedir. Bunu şöyle düşünebilirsiniz: Birşeyi hatırlamaya çalışır ama hatırlayamazsınız. Düşüne düşüne uyuyakalırsınız, sabah kalktığınızda birden aklınıza gelir. Çünkü beyin durmamış ve düşüncelerinizi proses etmiştir. Çocukların beyni bunu kat kat fazla yapıyor. Bu yüzden mutlaka çocuklarınızı en geç 8:30'da yatırmış olmalısınız ki gündüz öğrendiklerini gece uykularında pekiştirsinler, beyinleri gelişmeye devam etsin..

Erken yatırmaya nasıl geçmeliyiz? Bunu aniden yaparsanız başarılı olamazsınız. En çok önerilen metod ise şöyle:

Çocuğunuz hergün gece 11:00'de mi yatıyor? Değişikliğe başladığınız gün, bırakın öyle yatsın. Ama sabah 7'ye saat kurup onu uyandırın.Gün içinde normalden daha fazla gündüz uykusuna izin vermeyin. Erken kaldırdığınız için böyle bir eğilim içinde olabilir. Ama izin verirseniz gece için yaptığınız uğraş boşa gidebilir. Saat 16'dan sonra da uyumasına izin vermeyin. O gece 15 dakika daha erken yatırın. 22:45'te. Erken kalktığı için daha önce de yatmak isteyebilir. Ama siz eski saatine yakın bir zamana kadar oyalayın. Sonra yine saat kurup yine erken kalkın, 6:30'da. 2.gün yatma saatini 15 dakika daha öne alın, 22:30'a. Böyle yaparak yaklaşık 10 gün içinde çocuğunuzun yatış saatini mantıklı bir saate çekmiş olursunuz.

11 comments:

Ozgur said...

Merhaba,

Bizde kizimla uyku sorunlari yasadik ama kisa surede bunu bir duzene oturtmayi basardik.Simdi 2 yasinda ve uyku duzeni var ki biz bunu mumkun oldugunca degistirmemeye ve bunun etrafinda kendi yasantimizi kurmaya calisiyoruz.Su ana kadar iyi hersey ama uamrim ileride bir sorun yasamayiz.
Sevgiler

Mutlu Suner said...

Merhaba,
Artık herşeyin yolunda gitmesi ne güzel. Dişlerde sorun çıksa da, ısrarla düzenini devam ettirmeye çalışırsanız, diş krizinden sonra herşey düzeliyor. İnşallah böyle de devam eder..
Sevgiler

Unknown said...

Merhaba, Sayfanizi yeni kesfettim. Oldukca samimi ve anlasilir , herkesin yasadigi sikintilari kendi tecrubelerinizle birlikte aktarmaniz cok hos.. Kesinlikle faydalaniyorum. Ilk annelik tecrubesini yaasdigim icin her seye acaba dogrumu yapiyorum, normali bumu, neden benim bebegim bunu yapmiyor soyle oluyor diye kafamda binlerce soru olusuyor.. Su sira uyku ile ilgili egitimi vermeye calismaktayim. Tam uygun zamandayiz, 4. ayda. Aslinda gece ve gunduz farkini ilk dogdugu zamandan beri ayirt etti cok sukur. Eve gelen hemsire gunduzleri perdeleri acik tutarsan gunduz farkini ogrenir demisti. Ayrica bilmeden de gunduzleri onu arada sirada oturma odasinda yanimizda uyuttum. Meger dogru bisi yapmisim. Oglusum simdi gece uykusuna saat 5 gibi geciyor. Gunduzleri her 1.5 saatte bir de oglen uykusu uyuyor. ama 30 dakikalik uykular oluyor. Bunu nasil uzun uyku haline getirecegimi bilmiyorum. Belki yardimci olabilirsiniz diye dusundum. Henuz yeni olusturmaya basladigim rutin ona gore yonlenebilir , tam zamani..
Duzenimiz soyle.. Uyaniyor- 15-20 dakika oynuyoruz.. sonra emziriyorum. yaklasik 5 dakika. gazini cikarip tekrar oynuyorum yada onu ana kucaginda yalniz birakip kendi oynamasini sagliyorum. Soylenemeye basladiginda 1 saat gecmis oluyor uyanali. alip yatagina koyuyorum ve kundak yapiyorum ( yeni basladim - keske bebekliginden beri yapsaymisim , ama sansliyim ki cabuk kabullendi ) 20 dakika ihliyo bazen agliyo, bazen emzigini atiyo ama sonra uyuyo.. bazen hic sikayet etmeden sabit 20 dakika kadar duvara bakip uykuya daliyo.. ve 30 dakika kadar uyuyp uyaniyo. sil bastan hersey tekrarlaniyor..
GEceleri ise hala 2 saatte bir emmek icin uyaniyo.
Fikirlerinizi paylasirsaniz cok sevinirim..

Sevgiler..

Mutlu Suner said...

Kitchen witch, bana email atar mısınız, oradan yazısalım, yoksa coook uzun commetler olacak:)

Unknown said...

merhaba,

kızımın uyku eğitimi ile ilgili size mail atmak istiyorum ama mail adresinzii göremedim, yardımcı olur musunuz?
sevgiler,

Mutlu Suner said...

Hatice, profilimi görüntüleyip oradan email butonuna basarsan cıkıyor. Buraya yazmamamın sebebi otomatik arama yapan spam'cilere mail adresim gitmesin diye:)

Nora Denfu said...

Merhaba, benim bebeğimde 5 aylık ama gece 11 den önce uyumuyor, bazen 12 oluyor.. benim sorunum bebeğimin 2 saatten fazla uyanık kalamamsı.. akşam 7-9 arası uyuyor o yüzden 11 e kadar uyumuyor tekrar. saat 16 dan sonra 8 e kadar uyutmamak çocuğa işkence olmaz mı? yoksa uyku düzeninin tek yolu bu mu?? :(

Mutlu Suner said...

@nora, arada 20 dk'lık küçük bir uyku iyi olabilir. bırakın uyusun ama 20 dk ya da en gec 30 dk sonra uyandırın. bu şekilde daha düzenli olabilir. zaten bazı bebekler 3 uyku yapıyorlar gün içinde ama en sonuncusu mutlaka kısa tutulmalı, düzen istiyorsanız.

Gokce said...

Siz bu yazıyı çok önceden de yazsanız benimde sormak istediğim birkaç şey var mail adresinizi alabilir miyim mümkünse yardımcı olursanız çok sevinirim :))(

Unknown said...

Merhaba ben bu konuda acaip dertliyim oğlum 17 aylık ve geceleri nerdeyse 2 de uyuyor.sabah 9 da kalkıyor.öğle uykusundan yaklaşık iki, ikibuçuk saat uyuyor.Gece ne yaptıysam erken uyutamıyorum. Azı dişleri de çıkıyor çok sinirli.yardım.. Lütfenn

Zeliha said...

Merhaba kizim 1 yasinda ve gece 1 2 de yatiyor bir turlu basaramadik uyku duzenini erken yatirdigimda gece sonra uyaniyor ve tekrar uyutmam sabahi buluyor gece 12 1 2 gibi yatsakta sabah kalkisimiz 1 i buluyor aksamda 4 ile 6 arasi uyuyor bunu nasil duzene sokabilirim ayrica surekli aglayip uyaniyor ��