Monday, February 9, 2009

Bebeğim erken uyanıyor..

Eğer bebeğiniz düzenli olarak aynı saatte ve çok erken uyanıyorsa, artık gece beslenmesine ihtiyacı yoksa ama yine de uyanıyorsa, şu tekniği deneyeblirsiniz:

Bebeğiniz saat 5:00 gibi uyanıyor olsun. Eğer artık gece gıda almayı kesmişse, bunun sebebi alışkanlıktır. Bu alışkanlığı kırmanın bir yolu var. Yarım saat öncesine saat kurun, kalkın. Bebeğinizi hafifçe UYANDIRIN! Evet, yanlış yazmadım, bebeği uyandırın. Ama hafifçe. Yani ışık yakmak, bebekle konuşmak yok. Sadece hafifçe hareket ettirin, sağdan sola döndürün, gibi hareketler yapabilirsiniz. Hani biz de uykumuzdan uyanır, yastığımızı şöyle bir düzeltir ve sonra da uykuya devam ederiz. İşte o uyanma halini oluşturmaya çalısıyoruz. Işık açma, konuşma gibi yöntemler, bebeği tamamen uyanık hale getirir, bunu yapmayın. Sadece hafif dokunuşlar. Eğer hiç uyanmıyorsa, şöyle bir kucağınıza alıp geri bırakabilirsiniz.

Bunu 3-4 gün üst üste yaparsanız, en azından 1 saat kazanırsınız.
Fakat bu söylediğim yöntem, bebeğiniz yatma saatine göre cok erken kalkıyorsa gecerli. Yani bebeğin total uykusuna bakıp ne kadar uyudugunu hesaplamalı ondan sonra yapmalısınız.
Eğer bebeğiniz akşam uykusuna 6'da yatıyor ve sabah 5'te kalkıyorsa, bu zaten normaldir. Ama akşam 8 gibi yatıyor ve 5 gibi kalkıyorsa, bu erken demektir ve o zaman bunu uygulayabilirsiniz.

Alp'in dişinden dolayı birkaç zamandır çok erken kalkıyordu. Ben bu yöntemi uyguladım ve şimdi 6:30 gibi kalkıyor-ki yatma saatine göre bu çok normal..

4 comments:

sedaydin said...

Mutlucum, bir cok "uyku" kitabı okumustum ama algida secicilik iste, heralde o an hic ihtiyac duymadigim icin, bu yarim saat once uyandirma olayını farketmemisim. hemen deneyeyim. malum dis zamani yanlis ebeveynlik sonucu saat 5 te meme diye uyanıyoruz, sonra tekrar uykuya donmesi icin, cesitli hikayeler anlatiliyor. (ki bunlardan biri " alp ve mert napiyo kizim " seklinde...)
seda

Filiz Morkoç said...

Merhaba, benim oğlum 17 aylık, gece beni emiyor ve biraz da süt içiyor.Akşam 10 gibi yatıp sabah 5-6 arası uyanıyor.. son günlerde geceleri 5-6 kez kalkmaya başladı, her seferinde emzirmiyorum ama bizim uykuya geçme konumuz sancılı biraz, salıncakta sallayıp dalınca yerine koyuyoruz... bu uykusuzluk tam işkence.. büyüdükçe düzelecek dedikçe bozuluyor.... offf ki offf.. sizin varmı bu yazdıklarım hakkında öneriniz?

Mutlu Suner said...

Merhaba,
Bu aylarda uyku bozulmasının aklıma gelen birkaç sebebi olabilir:
1- Önemli birşeyi başarmak üzere olabilir. Tam o zamanlarda uykular bozulabiliyor. (Ör: yürümek. Çocuklar yürümeden hemen önce uykular hafifleşiyor ve çabuk uyanıyorlar.Başka beyinsel gelişimlerde de yapıyorlar.) Sizin durumunuzda olduğu gibi, sallama ile çocuk uykuya dalıyorsa o zaman hep size ihtiyaç duyacaktır.
2- Diş çıkartıyor olaiblir. Alp ilk dişi çıkartırken saatte bir kalkmıştı.

Benim nacizane önerim, emzirmeyi yavaş yavaş bırakmanız olacaktır. Emzik denediniz mi? Bir de gece emzirmek yerine biberonla süt verebilirsiniz. O zaman azaltmak daha kolay. Herseferinde sütü azaltıp, o kadar miktar süte su karıstırırsanız, ve yavaş yavaş bunu tamamen su yaparsanız, gece aldığı kalori gündüze kayacaktır.

Sallayarak uyutmadan tamamen vazgeçmeniz lazım. Yoksa cocuk 4-5 yaşında hala bu sorunla yasıyor olabilir. Tabii ağlatma yöntemi için artık çok büyük. Ben size Tracy Hogg yöntemi tavsiye ederim. Onun kitabını mutlaka alın, Türkçe'ye de güzel bir şekilde tercüme edilmiş..Orada kaldır-yatır metodu var. Büyük yaşlardaki çocuklarda daha iyi netice veriyor. Ama mutlaka sabır ve dayanıklılık gerektiriyor.
Kolay gelsin :)

mintinin dünyası said...

selamlar ilk kez işe yarar bir bilgi geçti elime bu konuyla ilgili.bana mantıklı geldi.benim oğlum 7 aylık.akşam 9 da yatıyor gece 3 kez uyandıktan ve emdikten sonra sabak 6 gibi hepten kalkıyor.sonra 8 gibi tekrar uyumak istiyor.gece kesintisiz bir uyku istiyorum artık.umarım bu yöntem sabah uykumuzu geciktirir.selamlar.
http://mintininmutfagi.blogcu.com/