Saturday, January 17, 2009

Uyku-17 Büyüme Evreleri-Atakları (Growth Spurt)

Büyüme Atakları:
İngilizce'de Growth Spurt olarak adlandırılan bu olay, bebeklerin hızla büyüdükleri düşünülen ve daha cok gıdaya ihtiyaç duyulan bir zamandır. Genellikle 2-3 gün kadar sürer. Bu devreler genellikle 3hafta-6.hafta-3.ay ve 6.ay olarak geçiyor ama bebekten bebeğe göre değişir.
Sizden aldığı süt 2-3 gün için yetmeyebilir, bu yüzden de bebek huysuzluk yapar. Hatta bütün gece ayakta kaldıkları bile olabilir. Melek gibi olan bir bebek bile bu devrede etkilenebilir. Yapılması gereken şey o sırada, işaretleri yakalayıp daha sık meme ya da mama veriliyorsa daha fazla mama vermektir. Meme veriyorsanız, doğa yine görevini yapacak ve birkaç gün sonra süt üretiminiz artacaktır.
Ben bu devreleri çok net bir şekilde yaşadım. Genelde iyi uyuyan Alp, o günlerde 2-3 gün uyumadı. Ama panik yok, bunlar da birkaç gün içinde geçecektir.
Eğer rutin yapıyorsanız ve diyelim ki 3 saatte bir emziriyorsanız, bu durumda bu süreyi 2.5 saat yapabilirsiniz. Ama sadece birkaç gün için. Sonra eski temponuza dönebilirsiniz. Sütünüz yetişmiyorsa da, sağdığınız sütlerden takviye yapabilirsiniz.

1 comment:

nesli said...

Merhaba cok ilginctir ki Turkce'de bu buyume ataklariyla ilgili fazla bilgi yok. Biz galiba birkac gun once bu donemi atlattik. Bebegim 4 haftalik ve deli gibi meme isteyip duzenimiz altust olunca ingilizce sitelerde okudum ve kisa donemde gececegini ogrenince muthis rahatladim! Yalniz bugun aile sagligi Merkezindeki hemsirelere bu olayi sordum ve bebegi olan bir hemsire bile Bu kavramdan haberdar degil... gercekten tuhaf!! Sizin de benzer bir Durum yasamaniz ve paylasmaniz, yalniz olmadigimi gosterdi... sevgiler, Nesli