Tuesday, December 15, 2009

Sabır, sabır, sabır...

Alp 17 aylık oldu. Uyku konusunda sabretmenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. Sabaha kadar uyuyan oğlumuz, birşey oldu ve birden 10 gün boyunca geceleri uyanmaya başladı. Biz hiç ama hiçbir seyi değiştirmemiştik. Rutinlere sadık kalmışız, seyahate gitmemişiz, ne oldu da bozuldu? Beyin gelişiminin sorumlu olduğunu sadece tahmin edebiliyoruz. Ama sadece tahmin. Bu durumla sadece bu aylarda degil devamlı karsılaşılıyor. 6 aylıkken de oluyor, 12 aylıkken de. İşte bu durumda morali hiiiç bozmamak ve rutine aynen devam etmek lazım. Veee kocaman olmus cocugu sakın aglatmayın. Artık herşeyin farkında. Uyanıp yatağının içinde mi oturuyor, odasına gidip yere yatın. Sizin orada olduğunuzu bilince sakinleşir. Kendi kendine yine uykuya geçer. Ama bizim örneğimizde olduğu gibi bu 1.5 saat sürebilir. O yüzden de evde başkasıyla haftanın günlerinde paylaşılabilir. Devamlı gece kalkınca hele de işe gidiyorsanız, insanın enerjisi düşüyor.

Bir de erken uyanma meselesi var. Daha önce de yazmıstım: Çocuktan önce uyanıp, onu uyandırmak çok işe yarıyor. Alp yine 5'lerde kalkmaya başladı. Biz de 12'den önce uyumadığımız için zombiye döndük. 4'e saat kurup kalktım, 2 gece yaptım, 3.'de problem çözülmüştü.

Sabredin, çocuğunuza kendi kendine uykuya geçmeyi zaten öğrettiyseniz, bunlar geçecek. Pes edip ekstra yöntemlere başvurmayın :)

7 comments:

sedaydin said...

24 aylıkken bile donem donem oluyor.
biri baslıyor, biri bitiyor...hatta kocaman olduklarında bile fasil fasil gidecek galiba! 1269 bolumlu brezilya dizileri gibi...

simdi bizdeki terane ruya gorup, onun hıncıyla uyanma! muhtemelen memeye ozlem...sabah 5 mi, gece 3 mu, allah kerim!
bazen de sanki heh tamam basladı dolce vita diyorsun, 7'de uyanıyor falan?
gecen sabah 7de kalkıp "anneeeeem" deyip beni cagirdi, ruyasinda 29 ekimdeki havai fisekleri gormus onu anlatti,o moralle gidiyorum bu ara..

Mutlu Suner said...

Evet, hep söylüyorum: uyku konusunda asla sevinme, asla üzülme. herşey gelip geçici! yeter ki bebekken uyumayı öğretmiş olalım :)

ayse said...

mutlum anlamadım? yani neden 4 e kurdun saati? ondan önce uyanınca noluyo?

not: 3.ye hazırlık tabi:))))

Mutlu Suner said...

Durum şudur Ayşecim: Amaç çocuk kalkmadan hemen önce kalkıp onu uyandırmak. Bizimki 4:30 gibi uyanıyordu. O yüzden 4'te kalkıp uykusunun hala tatlı noktasındayken onu hafif uyandırınca, yeni bir uyku döngüsü başlıyor. Böylece ezber bozmuş oluyorsun. Alışkanlık kırılıyor, o saatte uyanmayı bırakıyor :)

pilatescadisi-pilateswitch said...

bayıldım bu metoda:)

Unknown said...

Merhaba,
Büyüdükçe günlük rutinlerinde/uyku ritüellerinde ne gibi değişiklikler oluyor/ oluyor mu? Gündüz uykuları ne zaman teke iniyor? (..veya benim aklıma gelmeyen, sizin eklemek istedikleriniz..)
benim bebeğim henüz küçük ama merak ediyorum:)..

Mutlu Suner said...

Bebeklerin uyku düzenleri muhtelif olaylarla biraz şaşabiliyor. Diş çıkartmak, hastalık, annenin işe dönmesi, sevdiği bakıcının işten ayrılması, fiziksel aktivitelerde olabilecek majör yenilikler (emeklemek, yürümek)... Bütün bunlar neticesinde birden bebeğinizin uykusunun bozulmasına sebep olabilir. Yapmanız gereken şey, rutine aynen devam etmek, saatleri değiştirmemek.
Uykunun teke inmesi de bebeğe göre değişebilir. Ancak önemli olan sizin işaretleri kollamanız. Sabah uykusunda isteksiz olabilir. O zaman yavaş yavaş uykuyu öğlene kaydırıp birleştirebilirsiniz. Yaklaşık 15 ay civarında tek uykuya düşüyorlar. Ama daha önce veya sonra da olabilir. Dediğim gibi işaretleri siz kollamalısınız.